NDNV osudio objave Sremske televizije: Izopačeno medijsko izveštavanje ugrožava ljudske živote

NDNV je danas osudilo objave Regionalne Sremske televizije na društvenim mrežama u kojima su prikazane privatne poruke maloletnika čiji je nestanak prijavljen u Sremskoj Mitrovici.
NDNV osudio objave Sremske televizije: Izopačeno medijsko izveštavanje ugrožava ljudske živote
Foto: 021.rs
NDNV je ukazalo na to da "objavljivanje privatnih poruka, uz aluziju da je neko imao suicidalne namere, ne samo da je neprimeren i neetički postupak medija", već je to, piše u saopštenju, "čin ispod svakog civilizacijskog standarda i elementarne ljudskosti".
Dodali su da je "posebno gnusno" to što se objavljene poruke pripisuju maloletniku za kojim se traga, jer je prijavljen njegov nestanak.
"I to čini medij koji ima regionalnu frekvenciju za Srem, i koji na medijskim konkursima dobija ogroman novac", piše u saopštenju.
 
NDNV je upozorilo da mediji koji se "ne libe da posegnu za najmorbidnijim objavama" direktno snose odgovornost za ljudske živote, jer svojim postupcima mogu ozbiljno ugroziti nečiju emotivnu i psihičku stabilnost.
 
Udruženje je pozvalo nadležne da reaguju na takve pojave, jer takva vrsta ugrožavanja privatnosti, posebno maloletnika čiji se identitet javno otkriva, predstavlja ozbiljno kršenje zakona.
NDNV je apelovalo na medijsku zajednicu da takve medijske objave javno osudi, a od oglašivača zahteva da povuku oglase iz medija koji "od ljudskih trauma prave senzacije" kršeći zakonske i etičke norme.
 
"Takav izopačeni medijski senzacionalizam nezabeležen je u pristojnim zajednicama i zahteva adekvatan odgovor jer, u protivnom, može imati razarajuće posledice po celo društvo", ocenjuje NDNV.
  • Vladika

    20.04.2023 08:48
    Podržavam
    Podržavam Sremsku televiziju, mislim da je to u interesu informisanja javnosti a ne patetičnog zamajavanja navodno nestalim licima.
  • ?

    20.04.2023 07:33
    gledanost
    A kolika je gledanost navedene televizije? Ne verujem da je velika, a često boravim u Sremu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti