Nestašica antidepresiva u Novom Sadu: "Nekome je taj lek potreban i ne pije ga iz zabave"

Poslednjih meseci vlada nestašica različitih jačina leka "Actawell", a iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da će krajem ove nedelje biti dostupan za distribuciju lek od 25 miligrama.
Nestašica antidepresiva u Novom Sadu: "Nekome je taj lek potreban i ne pije ga iz zabave"
Foto: Pixabay
Novosađanka koja koristi ovaj lek za lečenje nesanice obratila se portalu 021.rs sa pitanjem zbog čega je došlo do nestašice.
"Ni ovaj lek, ni njegova zamena 'Q-pin' nema nijedna apoteka u Vojvodini, kažu da nema proizvodnje i da nema u nabavci. Nekome je taj lek potreban i ne pije ga iz zabave", rekla je ona.
Kako piše u uputstvu ovih lekova, oni se koriste za lečenje nekoliko bolesti kao što su bipolarna depresija, manija i shizofrenija, odnosno njihova ispoljavanja u zavisnosti od tipa bolesti i dobija se na recept od izabranog lekara.
 
Kako kažu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 021.rs, lek "Actawell" se nalazi na Listi lekova u tri različite jačine i u svakom trenutku je obezbeđena dostupnost leka u nekoj od jačina.
 
"Prema navodima kompanije Actavis, koja je nosilac dozvole za ovaj lek, do kašnjenja u isporuci planiranih količina je došlo zbog poteškoća koje proizvođač leka ima sa aktivnom supstancom", navode.
 
Dodaju da je u drugoj polovini marta obezbeđen lek u jačini od 100 miligrama, a ove nedelje je uvezena veća količina leka od 25 miligrama.
 
"Lek u ovoj jačini biće dostupan za isporuku apotekama krajem ove nedelje. U prometu se nalazio i lek istog sastava, pod nazivom 'Q pin', ali je njegov udeo u prometu značajno manju", kažu.
Iz RFZO objašnjavaju dalje da dostupne količine ovog leka ne mogu da nadomeste potrebe za lekom "Actawell", koji je dominantan u prometu.
 
"U saradnji sa obe kompanije i dobavljačem preduzimamo aktivnosti za obezbeđivanje kontinuiranog uvoza nekog od dostupnih lekova, uključujuci i obezbeđivanje količina koje su bile namenjene snabdevanju tržista drugih zemalja", dodaju.
  • Caca

    20.04.2023 18:22
    I ja od nedavno pijem ovaj lek za nesanicu. Spavam prvi put posle 20god. Život mi se promenio gotovo iz korena. Sa obzirom na nestašicu doktorka je ispisala recept za zamenu i da odem u Hrvatsku da ga kupim. Gde mi živimo!?
  • Koponen

    20.04.2023 14:37
    Nema ni Nifelat za krvni pritisak. Morao sam da menjam terapiju. Ekonomski tigar...
  • @025

    20.04.2023 13:39
    Ovaj lek zaista sluzi i kao lek za spavanje kod nekih ljudi. Svi smo razliciti i nekome odgovara jedan lek, nekome neki drugi. Zamisli da ne mozes da spavas duze od sat vremena ili cak ni toliko, dobijes lek i spavas normalno. Nesanica je veoma ozbiljan problem i brzo moze da unisti kvalitet zivota i psiho-fizicko zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti