Vojvođanski klub: Šovinističke igre opasne po sve Vojvođanke i Vojvođane

Vojvođanski klub upitao je vlasti u Srbiji da li će reagovati na teritorijalne aspiracije Mađarske prema Vojvodini.

Razlog za reakciju je to što je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto držao govor uz mapu "velike Mađarske" u pozadini. 

Na toj mapi Vojvodine nije deo Srbije, već "velike Mađarske".

"Podsećamo da je šal sa mapom 'velike Mađarske' nosio i premijer susedne države Viktor Orban, veliki prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov politički partner na putu potpunog urušavanja demokratije u obe države. Orban je u još nekoliko navrata 'nastupao' na sličan način i otkrivao spomenike sa mapom 'velike Mađarske'", poručuju u Vojvođanskom klubu.
 
Dodaju i da je u zgradi mađarskog parlamenta u Budimpešti postavljena bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, za čije je vreme organizovana fašistička Racija u Vojvodini.
 
Ukazuju i na to da su zvaničnici Srbije na sve to ostaju nemi, postavljaju pitanje da li u suludoj akciji prekrajanja granica na Balkana i u srednjoj Evropi kuju planove o "podeli teritorija".

"Mi koji živimo u Vojvodini znamo koliko su ovakve šovinističke i populističke 'igre' opasne po sve Vojvođanke i Vojvođane i koliko malo nedostaje da varnica nacionalizma preraste u požar. Pozivamo prjatelje u međunarodnoj zajednici da uskrate svaku vrstu finansijske i političke podrške opasnim režimima Viktora Orbana i Aleksandra Vučića koji za račun Kremlja ovakvim ispadima destabilizuju region i Rusiji nude rezervni front", zaključuju u Vojvođanskom klubu.

  • Mastodont

    23.04.2023 09:13
    @Vazd

    Ostatak vremena glumiš da si građanin, što bi ti bilo teško da jedan dan u nedelji fantaziraš da si frižider?
  • панкрт

    21.04.2023 15:04
    Живела слободна Бачка! Војвођани су нам окупирали Бачку!
  • Vazd

    21.04.2023 13:29
    Tibi
    Saosecamo se!
    I mi Frizideri isto podrzavamo Vojvodjane i sve slobodne nacije (Jastuci, Futrole, Crnogorci, Zvucnici i ostali) takodje podrzavaju Vojvodjane!
    Srbi i Madjari su nam okupirali Vojvodinu e dosta je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.