Savetnik za zaštitu prava pacijenata u Novom Sadu: Ne refundira se automatski pregled kod privatnika

Pravo na refundaciju troškova za preglede u privatnim zdravstvenim ustanovama od strane RFZO postoji, ali se ono ne ostvaruje po automatizmu.
Savetnik za zaštitu prava pacijenata u Novom Sadu: Ne refundira se automatski pregled kod privatnika
Foto: Pixabay
To je istakao savetnik za zaštitu prava pacijenata na teritoriji Novog Sada Mihajlo Knezi.
On je na okruglom stolu "Dostupnost zdravstvene zaštite uz efikasno zakazivanje pregleda kod izabranog lekara/pedijatra" rekao da je pravo na refundaciju troškova pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama, u slučaju da pacijent ne može da zakaže pregled u okviru zdravstvenog sistema, regulisano Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.
"To su samo prvi specijalistički, konsultativni pregledi, tu ne ulaze kontrolni pregledi i tako dalje", rekao je Knezi.
 
Dodao je da je procedura takva da RFZO u posebnom postupku ocenjuje jesu li nastali troškovi opravdani i tek tada se oni refundiraju.
 
"Dakle, nije nužno da se troškovi nadoknade samim tim što postoje", istakao je Knezi.
  • ex chapman

    26.04.2023 10:44
    privatnooooo
    samo privatno
    urbano
    privatizova....
  • Dejan021

    26.04.2023 07:34
    Ko ce meni da refundira pola zivota sto tracim zivot u Srbiji i sto je ovo zemlja sa najjadnijim politicarima na svetu koji nisu u stanju 30god da svom narodu obezbede zdrav zivot bez nerviranja oko toga da li nesto moze sa zdrav.knjizicom ili to nicemu ne sluzi
  • Psihijatar

    26.04.2023 07:33
    Ovo postoji godinama na papiru, a u praksi se nikad nije desilo da se nekome refundiralo. Od ovoga ima još jedna gora stvar, a to je da ako pacijentu pozli ili ga lekar iz privatne ustanove pošalje hitno u bolnicu jer npr čovek ima akutno oboljenje koje zahteva bolničko lečenje i nije u stanju sam da vozi,jer npr ima infarkt, tada mu hitna naplaćuje prevoz. Privatni lekari su državni neprijatelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti