Novosađani na Trgu slobode učili o reanimaciji - veštini koja spasava živote

Javni čas pružanja prve pomoći u okviru kampanje "Spasi me" studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu održana je na Trgu slobode.

Oko 1.000 Novosađana odazvalo se pozivu da učestvuju na javnom času i nauče neke od veština koje mogu da spasu život.

Svi posetioci imali su mogućnost da na pet različitih punktova uče osnove reanimacije uz upotrebu AED aparata. 

Najmlađi posetioci imali su mogućnost da u unapređenom dečijem kutku, kroz različite radionice, nauče kako da pozovu hitne službe i da savladaju osnove reanimacije na plišanom medi. Od ove godine novina je što su uvedena dva nova punkta – punkt za reanimiranje beba, kao i punkt na kom su građani mogli da nauče kako se pravilno izvodi Hajmlihov hvat, navode u "Spasi me".
 
Koordinatorka javno zdravstvene kampanje Spasi me Teodora Lakić naglasila je da je ova obuka jako bitna jer se stavlja akcenat na činjenicu da svako može da spasi život i da bude heroj.
 
Inače, putem javnih časova je prošle godine obučeno više od 4.000 građana Novog Sada, a glavni cilj je da se ove godine prestigne taj broj.
 
Nikola Slokar, predsednik Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, izjavio je da je tokom druge godine kampanje primetna povećana zainteresovanost kod građana, a smatra da je glavni razlog za to unapređenje aktivnosti na edukacijama.
"Sekcija prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu veoma je ponosna na celokupnu kampanju koja daje pečat svemu onome što mi radimo i koja je zapravo suština i naš zadatak, a to je edukacija što večeg broja stanovništva", rekao je Slokar i dodao da se uskoro očekuje novi javni čas o kojem će javnost blagovremeno biti obaveštena.
 
U planu su i edukacije u novosadskim srednjim školama i fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti