Aktivisti za zaštitu životinja u subotu organizuju uličnu akciju u centru Novog Sada

Aktivistički događaj pod nazivom "Ujedinjena Kocka istine", koji će okupiti aktiviste za prava životinja sa celog Balkana, održaće se u subotu, 6. maja u Zmaj Jovinoj ulici.
Aktivisti za zaštitu životinja u subotu organizuju uličnu akciju u centru Novog Sada
Foto: Pixabay (ilustracija)
U pitanju je miran javni nastup sličan umetničkom performansu koji široj javnosti prikazuje nehuman tretman životinja i poziva na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih. 
"Akcija podrazumeva prikazivanje filmova koje javnost nema priliku da vidi na malim ekanima, kako bi se što više sugrađana upoznalo sa tretmanom koji životinje imaju na raznim mestima na kojima se iskorišćavaju, ali i kako bi se preispitao savremen odnos čovek-životinja", najavljuju organizatori skupa.
Događaj će početi u 17 časova.
 
Dodaju da će zainteresovani imati priliku i da razgovaraju s predstavnicima lokalnih grupa organizacije "Bezimeni za bezglasne" i da se kroz konstruktivnu diskusiju upoznaju sa stilom života koji isključuje iskorišćavanje i zlostavljanje životinja.
 
Osnovana početkom 2016. godine, "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, koja uličnim akcijama radi na podizanju svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita. 
 
Do sada je održano nekoliko desetina hiljada uniformnih demonstracija ovog tipa širom sveta, uključujući akcije koje traju i po 24 sata. U Njujorku je takva akcija trajala čak sedam dana. 
Osim "Kocki istine", koje podrazumevaju okupljanje lokalnih aktivista za promociju prava životinja, održavaju se i performansi koji okupljaju borce za prava životinja iz regiona, ali i šire - Međunarodni dan Kocke (International Cube Day) i Ujedinjena Kocka (Unity Cube). Ova poslednja je kod nas prvi put upriličena 2019. godine u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna.
  • Sarky

    02.05.2023 14:42
    Zaštita porodice
    Kada će biti napravljen skup Za porodicu i zaštita ljudi, a naročito dece od životinja koje se drže u gradu. Pa dans ne smete dete pustiti na igralište a da ga ne napadne pas uz povike vlasnika "neće ti on ništa, samo se igra". Komunalna policija ništa ne radi. Psi bez kratkog povodca ili bez njega, nema brnjice. U zgradama smrdi od životinja, a o lavežu da i ne govorimo. Pored napada kerova na ljude i decu imamo novi trend, a to je, pošto imamo više kerova nego ljudi, ti kerovi se napadaju međusobno, valjda se bore za teritoriju ili već šta drugo. Sve ovo se prenosi na vlasnike koji dolaze u sukobe na ulici zbog "Razigranih živuljki". Sada imamo grad kerova a ne ljudi.
  • @bojan

    02.05.2023 14:25
    Pa da ne bi
    Imao vremena :D
  • Bojan

    02.05.2023 11:10
    @Marko

    Zašto si onda pravio porodicu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti