Poruka mladima dekana Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu: Zašto je znanje važno?

Svet se razvija u pravcu u kom traži specijaliste u raznim oblastima, kaže u razgovoru za 021.rs dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe prof. dr Milan Počuča.

Svet se ubrzano menja, što podrazumeva i promene u potrebama - kako onih ljudskih, tako i poslovnih.

Po rečima dekana Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, prof. dr Milana Počuče, svaki mladi čovek bi trebalo da zna da na ovom nivou razvoja društva nije moguće živeti bez znanja.
 
"Potreba da pokažete šta znate biće pred vama. Svet se razvija u pravcu u kom se traže specijalisti - u oblasti građevine, ekonomije, prava, medicine. Takav dinamičan razvoj društva koji se sada dešava podrazumeva i ljude koji znaju. Da biste znali, morate da upišete fakultete, a da biste upisali fakultet treba da razmišljate o tome šta biste želeli da naučite. Upravo je naš fakultet jedan od onih koji nudi primenjivo znanje, znanje koje će vas odmah uvesti u svet prava na pravi način. To je znanje koje će vam omogućiti da živite lepo i pristojno od onoga što ste naučili", kaže Počuča.
Univerzitet privredna akademija, u okviru kojeg postoji i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, prvi je privatni univerzitet u Vojvodini. Ove godine Pravni fakultet za privredu i pravosuđe upisao je 23. generaciju studenata i četiri puta su reakreditovali sve studijske programe.
 
"Na taj način smo potvrdili kvalitet u obrazovanju i posvećenost razvijanju misije i vizije, nažalost pokojnog, prof. dr Slavka Carića, koji je osnovao Univerzitet. To činimo konstantno podižući kvalitet obrazovanja", kaže Počuča.
 
Tokom dugogodišnjeg rada primetio je i promene kod mladih. Prof. dr Počuča smatra da su mladi danas, kada je u pitanju izbor fakulteta, svesniji u odnosu na generacije za nama.
 
"Kao neko ko ima bogato radno iskustvo, ali i kao neko ko je roditelj troje odrasle dece koji su bili studenti, siguran sam da je vreme u kom živimo značajno promenilo odnos prema mladim ljudima. Ta granica mladosti se pomerila. Deca sa 15, 16 ili 17 godina znaju šta bi želela u životu. Naravno, nisu sigurni kako bi to ostvarili, ali misle da jako dobro znaju šta je ono što žele. U tom smislu, kada se susretnemo sa čovekom od 18 godina, mi kažemo to je mlad čovek, i jeste, ali je i u pitanju jedna prilično formirana osoba koja je svesna okruženja oko sebe, koja je svesna onoga što se dešava u njegovoj zemlji i u svetu. Svemu tome su, naravno, doprinele brojne inovacije koje su izvor znanja", objašnjava Počuča.
 
Upravo ovakav stav, prema kojem mladi ljudi na fakultet dolaze sa formiranim mišljenjem šta bi želeli da dobiju od obrazovne ustanove, utiče i na to šta Pravni fakultet za privredu i pravosuđe nastoji da ponudi svojim studentima.
U ovom delu Počuča sa ponosom ističe praktičnu nastavu koja studentima pruža jasnu sliku sa čim će se suočavati nakon završetka formalnog obrazovanja.
 
"Svesni smo toga šta je mladim ljudima potrebno da bi postali dobri pravnici i koja znanja su im neophodna da bi po završetku fakulteta mogli da se uključe u sve poslove koji su nominovani za pravnike. Iz tog razloga, mi ih tokom studija pripremamo upravo za to, da po završetku fakulteta mogu odmah da rade. To znači da spajamo teoriju i praksu. Mladim ljudima moramo da pokažemo šta je ono što ih čeka, sa čime će se suočiti u životu i radu kao pravnici, i upravo je praksa neizostavni deo studija. Imamo prakse u advokatskim kancelarijama, sudovima opšte nadležnosti, prekršajnim sudovima, privrednom sudu, organizujemo simulacije suđenja, ali i takmičenja u humanitarnom pravu. Dakle, borimo se da im tokom studija obezbedimo ono što ih očekuje u budućnosti, da se sa tim upoznaju i da, zahvaljujući tome, budu dobri pravnici", zaključuje prof. dr Počuča.
 
U okviru Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, osim Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, mlade obrazuje i Fakultet za inženjerski menadžment i ekonomiju.
 
Sve informacije o upisu na Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, ali i druge informacije o znanjima koje možete da steknete na ovom fakultetu možete pogledati na www.pravni-fakultet.edu.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti