VIDEO Održan protest u Novom Sadu: Građani sa Varadinskog mosta poslali cveće Dunavom za Beograd

U Novom Sadu je održan protest "Sve mora da stane" u organizaciji više opozicionih partija i organizacija.
VIDEO Održan protest u Novom Sadu: Građani sa Varadinskog mosta poslali cveće Dunavom za Beograd
Foto: 021.rs
Nakon skupa na Trgu slobode, nekoliko hiljada okupljenih građana je u komemorativnoj šetnji došlo do Varadinskog mosta.
 
"U mimohodu slepljeni dušama jedni za druge, u svojim srcima smo poneli tugu za svakog nastradalog prošle nedelje. Srbija je stala tog jutra kada je prvi pucanj nerazuman prošao kroz prvo telo žrtve. Srbija je na kolenima jer je sistem zakazao. Uskratio nam je pravo da se kao roditelji osećamo sigurno", rekla je Tanja Roganović, profesorka u novosadskoj gimnaziji i majka.
 
"Srbija je na kolenima. Zaustavimo sve i resetujmo sistem. Sistem je zakazao jer od nas traži samo birokratsko praćenje programa, a oduzeo nam je pravo da budemo pedagozi. Ljuti se vlast što prozivamo sistem. Kako, kada nas profesore nikad taj sistem nije pitao za mišljenje. Srbija je na kolenima jer tuga i žalost su sačekale da osoba X proglasi tugu i žalost. Sistem je zakazao jer je strahota srede i četvrtka morala da sačeka odigravanje utakmice. Sistem je zakazao jer je neki foteljaš tek danas shvatio da je moralno dati neopozivu ostavku. Zaustavimo korak kao roditelji i zagrlimo ljubavlju one koje smo rodili. U Srbiji sve mora da stane zbog budućnosti", navela je Tanja Roganović.
 
 
"Opcija ne tiče me se ne postoji, ne sme da postoji. Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu i pozivamo građane širom Srbije da se okupe i solidarno pozivaju na odgovornost", rekla je Olivera Radovanović iz Zelene inicijative Vojvodine.
 
Ona je zatim pročitala zahteve protesta.
 
Novi protest najavljen je za četvrtak. Kako je rečeno, poslednji rok za ispunjenje zahteva je petak, 12. maj.
 
Građani su sa Varadinskog mosta poslali cveće Dunavom za Beograd.
 
 
 
Tokom šetnje, na početku kolone bio je veliki transparent "Sve mora da stane".
 
 
Kolona je krenula Jevrejskom ulicom, zatim Bulevarom oslobođenja, Ulicom Maksima Gorkog, Žarka Zrenjanina, Bulevarom Mihajla Pupina do Varadinskog mosta.
 
 
Tokom šetnje, problem je bio što je policija nije obezbeđivala, tako da su pojedini vozači automobila pokušavali da prođu pre blokade.
 
Milenko Vujić iz Mosta solidarnosti zahvalio se na početku svima koji su došli na skup čija je namera da se izrazi saosećanje i solidarnost sa porodicama nastradalih u Beogradu i Mladenovcu. 
 
Potom su prisutni minutom ćutanja odali poštu žrtvama.
 
"Puno bola i tuge se nagomilalo u poslednje vreme. Previše osećaja nepravde, gneva i očaja je u našim grudima. I zato danas moramo da pustimo krik i vapaj da sve mora da stane", rekao je Vujić i pozvao prisutne u komemorativnu šetnju do Varadinskog mosta.
 
Među zahtevima protesta su smena Saveta REM-a, kao i "gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks". 
 
 
Traže oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama "koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje - Pink i Hepi TV, zatim hitno ukidanje rijaliti programa".
 
 
Takođe traže "hitno zasedanje Narodne skupštine na kojem bi se razmotrila odgovornost republičke Vlade i bezbednosna situacija u zemlji".
 
 
"Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu 'Srbija protiv nasilja' i pozivamo građane širom zemlje da se samoorganizuju u svojim sredinama i solidarno ohrabre svoje sugrađane u zahtevanju odgovornosti ljudi bliskih vlastima i onih na vlasti koji snose odgovornost za trenutno stanje u društvu i raspad sistema", naveli su organizatori.

Skup su organizovali Građanski pokret Bravo!, Centar za interkulturnu komunikaciju, Demokratska stranka, Europolis, Most solidarnosti, Narodna stranka, Nova - Da se struka pita, OSA, Savez antifašista Vojvodine, SRCE - Srbija centar, Šodroš survivor kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, "Zajedno" i Zelena mreža Vojvodine.

Komentari 113

  • Mihajlo_ns

    12.05.2023 23:10
    Policija nije obezbedjivala skup, ali je obezbedjivala oteto zemljiste na Sodrosu koje gradske vlasti pretvaraju u "Novi Sad na vodi" koji realizuju kroz izgradnju nekakvog kineskog mosta, bravo za protest i pravac na oslobodjenje Sodrosa!
  • Marko

    11.05.2023 19:42
    Kako je nastao rialiti
    Za sve malo podsecanje .Pink je nastao voljom UDBE i Jula-a.
    Posle 05 Oktobra bila lepa i unosna koalicija Dilas-Mitrovic.
    Rialiti programe je upravo EMOTION produkcija i donela u Srbiju.Proverite ko su bili vlasnici svih rialitija posle 2000 te.
    Potom najvažnije, koliko se sećam lider LSV -a je bio u nekom rialitiju zar ne?
    Veliko je to prijateljstvo bilo NČ,AK.ŽM i lepa Nata kao glavna zvezda na PINK u.
  • Slavka

    11.05.2023 09:51
    OVI STO PROTESTUJU NEMAJU MOZG
    Jadni, samo zeljni vlasti, bas ih briga za decu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti