Direktor novosadske Hitne pomoći: Izraženo odsustvo empatije kod dece, važan je vaspitni sistem

Direktor novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdan Živanović istakao je danas, povodom uvođenja telefonske linije za pomoć deci i roditeljima, da je razgovor sa decom ključan.
Direktor novosadske Hitne pomoći: Izraženo odsustvo empatije kod dece, važan je vaspitni sistem
Foto: 021.rs

Kako je rekao, prema njegovom ličnom mišljenju, ljudi su se za vreme pandemije koronavirusa zatvorili i "umesto da se posle toga uželimo jedni drugih i da poželimo da imamo normalnu komunikaciju, mi smo se još više osamili".

"Naročito se to vidi kod dece. Ja nisam za ukidanje društvenih mreža, niti mislim da je postojanje oružja problem koji dovodi do toga. Mislim da je, jednostavno, važan vaspitni sistem i aktivno provođenje vremena sa decom", istakao je Živanović.

Dodao je da su zaposleni Zavoda na terenu primetili jedan problem u intervencijama.
 
"Kod dece postoji izraženo odsustvo empatije - definitivno odsustvo empatije, gde deca nemaju osećaj ni za dobro ni za loše, ni za ono kad treba da se obraduju tuđoj sreći i kad treba da tuguju zbog tuđe nesreće", ocenio je.
 
Živanović je dodao da on smatra da se prvobitno treba deci posvetiti u okviru porodice, pa potom u obrazovnom sistemu i zatim, pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, tamo gde je to potrebno.
 
"Cela procedura pristupa mora od početka da bude na nekom ljudskom nivou", naglasio je.
 
Dodao je da u našem društvu postoji bojazan od vođenja dece kod psihologa i psihijatra. 
 
"To je kao neka sramota. Nema tu sramote, cilj svih nas je da toj deci pomognemo i da ne dozvolimo da se ovakve tragične stvari dešavaju u budućnosti", rekao je Živanović, podsećajući na masovnu pucnjavu u školi u Beogradu u kojoj je trinaestogodišnjak ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja.
Podsetimo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad pokrenuo je besplatnu telefonsku liniju za pomoć deci i roditeljima. U slučaju potrebe, sagovornici će biti upućivani na psihološko savetovalište ili dečije psihijatre.
 
Broj telefona na koji roditelji i deca mogu da zovu od 12 do 18h, ili u hitnim slučajevima i van tog vremena je 0800/11 11 27.
  • logika

    12.05.2023 08:25
    ?
    @Savo pa nakaradna reforma skolstva je i dovela do ovoga., ili je u tvoje vremo bilo ovih desavanja po skolama i van njih?!
  • Savo

    12.05.2023 07:26
    Reforma obrazovnog sistema u Srbiji kasni 100 godina jos malo. Jedino sta je drugacije u odnosu na period kada sam ja isao u skolu je sto postoje "veronauka" i "gradjansko" a nema "domacinstva" i "odbrane i zastite".
  • Zemlja čudesa

    11.05.2023 23:57
    Propast porodice
    Statistički, skoro polovina parova se razvodi. Najčešće imaju jedno, ređe dvoje dece. Roditelj kod kojeg ostane dete zbog nedostatka novca provodi više vremena na poslu od normalnog, tako da vremena za ozbiljniji vaspitni rad sa decem jednostavno nema. Onda se od vrtića i škole očekuje da oni preuzmu odgovornost za vaspitavanje i socijalizaciju dece, a to je nemoguće izvesti kada jednom zaposlenom pripadne 25-30 dece. To je začarani krug iz koga je veoma teško pobeći...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti