FOTO Šetnjom do spomenika "Porodica" završen protest, građani se 18 puta zaustavljali za svaku žrtvu

Građani koji su se večeras okupili na Trgu slobode, završili su protest šetnjom do spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije.
FOTO Šetnjom do spomenika "Porodica" završen protest, građani se 18 puta zaustavljali za svaku žrtvu
Foto: 021.rs
Usput je osamnaest puta sirenom označen minut ćutanja za svaku od osamnaest žrtava.
 
Građani su u podnožju spomenika ostavili lične stvari, igračke, knjige i druge sitnice koje ih asociraju na detinjstvo, u znak sećanja na stradale u masovnim ubistvima u Beogradu, Mladenovcu i jučerašnjeg u Novom Sadu, gde je muškarac ubio partnerku i zatim sebe.
 
 

Protest ste mogli da pratite uživo na našoj fejsbuk stranici.

Prilikom dolaska na Kej, građane je sačekala parola "Sve mora da stane!" na baneru koji je u ponedeljak išao na čelu kolone, da bi ih zatim kraj spomenika Porodica dočekao baner s porukom "Beograd vas čeka".
 
Organizatori su na kraju skupa pozvali građane da im se sutra priključe u odlasku u Beograd.
 
Podsetimo, protest je počeo u 18 časova, kada se više stotina Novosađana okupilo na centralnom Trgu slobode kako bi poslali "poslednju opomenu" vlastima jer sutra ističe rok za ispunjenje zahteva.
 
Maja Vasić iz lokalnog Građanskog pokreta Bravo se zahvalila okupljenima što su došli, uprkos lošem vremenu, ali je rekla da je "u Srbiji odavno loše vreme".
 
 
"Još uvek ništa nije stalo. Još uvek koraci koji su preduzeti od strane odgovornih nisu dovoljni. Ovo je zamazivanje očiju, a nama to nije dovoljno. Nama treba da sve stane, da bismo mogli ponovo da dišemo, da bismo mogli ponovo decu da pustimo na ulice... Molila bih vas pošto ništa nije stalo, da mi na putu ka "Porodici" stanemo 18 puta za svaku žrtvu", navela je ona.
 
 
 
Spomenula je i devojku koja je juče ubijena u Novom Sadu.
 
Građani su potom krenuli u šetnju, bulevarom Mihajla Pupina, pa do Varadinskog mosta i Keja žrtava racije, do spomenika "Porodica".
 
 
Za sutra je protest "Neka sve stane" u organizaciji dela opozicije najavljen u Beogradu, takođe u 18 časova.
 
Organizatori protesta "Sve mora da stane!", koji se održaju u više gradova u Srbiji, traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji "objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks".
 
Tražili su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje "promovišu mržnju i nasilje", TV Pink i Hepi TV,  hitno ukidanje rijaliti programa, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.
 
Zahtevaju i da se održi hitno zasedanje skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.
 
Organizatori protesta u Novom Sadu su Demokratska stranka, Građanski pokret Bravo!, Most solidarnosti, Narodna stranka, Omladinsko studentska akcija (OSA), Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, SRCE, Stranka slobode i pravde i Zajedno.
 
Podršku im daju Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Nova – Da se struka pita, Europolis, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija i Zelena mreža Vojvodine i Liga socijaldemokrata Vojvodine.
  • NS

    12.05.2023 14:22
    Od podneva
    Šta je botine, od podneva se radi? Prvo se popije sedam kafa, pa pijaca, tržni centri, sve u radno vreme, a onda se malo lupaju i minusu. Ajao, kad bude stigla prva plata u realnosti, ko bude imao sreće da se zaposli...
  • I ja

    12.05.2023 11:50
    @Iskreno
    Ne znam da li i moj komentar ubrojan u tih 13 ali svakako tu ne spada.
    Meni je samo zao sto svaki put kada se skupi energija u ovom narodu to se razvodni besmislicama i zato se vrtimo godinama u krug. Ja hocu da se iz tog zacaranog kruga izadje, nije mi cilj da samo gundjam a da sve ostaje po starom.
  • NS

    12.05.2023 10:50
    Murte...
    Neka dođu i Murte posle Kurti, ali samo da vas vidim kako tražite posao u struci koju nemate, pa kod privatnika, pa na liniju u fabriku, pa da nemate ništa što ste imali, botovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti