Kasni završetak gradnje nove zgrade za mlade novosadske naučnike i umetnike - čekao se EDS

Stambena zgrada namenjena zbrinjavanju mladih naučnika i umetnika u Ulici Stanoja Stanojevića biće završena kasnije nego što se očekivalo zbog pomeranja rokova.
Kasni završetak gradnje nove zgrade za mlade novosadske naučnike i umetnike - čekao se EDS
Foto: 021.rs
Umesto tokom februara, zgrada će biti sagrađena i završena u julu.

Ovo je zaključak iz izmene ugovora koje je Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika (FONDUNS) potpisala sa izvođačima radova. Radovi, ipak, nisu poskupeli.

Naime, četiri angažovane firme imale su probleme sa ishodovanjem dokumentacije, postavljanjem priključaka i drugim tehničkim detaljima koji moraju da budu ispunjeni da bi radovi tekli bez zastoja. 
 
"Izmena ugovora se odnosi na produžetak roka za izvođenje radova sa 10 meseci na 14 meseci i 24 dana na zahtev izvođača, jer je priključak gradilišta na elektrodistributivni sistem za koji je Elektrodistribucija Srbije izdala rešenje 25. maja 2022. godine, realizovan tek 29. novembra 2022. godine, što je imalo uticaj na dinamiku radova u oktobru i novembru kada je izvođač morao skratiti radno vreme zbog vidljivosti u to doba godine, a tokom svih meseci do 29. novembra 2022. godine je usporilo izvođenje radova s obzirom na potrebu gradilišta za električnom energijom za rad mašina i alata (radovi su počeli 7. juna 2022. godine)", navodi se u obrazloženju izmena.
 
Otežavajuća okolnost je bila i to što je EDS rešenjem o dozvoli za priključak gradilišta od 25. maja odredio da se gradilište priključi na trafostanicu koja je udaljena oko 100 metara od gradilišta ukopavanjem kabla. 
 
"Kabl se nije mogao ukopati zbog radova koji su se više meseci izvodili na uređenju saobraćajnica i radova Novosadske toplane, i novim rešenjem Elektrodistribucije Srbije od 6. oktobra je dozvoljen priključak bliže samom gradilištu, a realizaciju priključenja Elektrodistribucija Srbije je izvršila tek 29. novembra 2022. godine. Ovaj problem sa električnom energijom Naručilac nije mogao da predvidi", navodi se u obrazloženju kompanija koje izvode radove.
 
Radove izvode "BMC Connect", "Inobačka", "Ekonomistelektro" i "CHW Instal".
Buduća zgrada sa 25 stanova biće peta po redu ove namene u istom bloku na Novom naselju. Neto površina je 1.308 kvadrata.
 
Ove zgrade niču u nameri Univerziteta u Novom Sadu (osnivača Fondacije) da zaustavi, kako kaže, "evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. odliv mozgova)".
 
Fondacija je osnovana 1999. godine. Do sada su izgrađene četiri stambene zgrade u kojima živi 114 naučnih radnika i umetnika, a koji stanove dobijaju po konkursu.
 
Peta zgrada bila je u planu još 2018. godine, ali do sada nije počela izgradnja. Zemljište je dato u namenu sredinom avgusta 2019. godine. 
 
Poslednja zgrada je useljena 2015. godine.
 
Budući stanari biće odabrani na osnovu konkursa, što je bila procedura i za prethodna četiri objekta.
  • konte

    16.05.2023 21:59
    pa sve Sns gradjevinci...
    ne znas jel gori kvalitet ili rok...drzava kad placa onda mogu i pomije...
  • Nauka

    13.05.2023 17:21
    Zbog EPS-a kasni svega par meseci, zbog sramne smene Prof. Pejanovića sa čela fondacije nekoliko godina!
  • Oliver

    13.05.2023 16:26
    Fakulteti
    Treba gledati koliko ko stvarno zarađuje, jer su na nekim fakultetima mesečna primanja i po 4000 evra, a negde 1000 evra. Neki voze poršea, a neki dolaze GSP.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti