Komarci napadaju Novi Sad: "Balkanski monsun" im pomaže, "Ciklonizacija" ih zaustavlja avionima

Neuobičajene vremenske prilike u našem regionu za ovo doba godine, koje meteorolozi kolokvijalno nazivaju "balkanskim monsunom", osim što izazivaju poplave, po svemu idu na ruku i komarcima.
Komarci napadaju Novi Sad: "Balkanski monsun" im pomaže, "Ciklonizacija" ih zaustavlja avionima
Foto: Pexels (Jimmy Chan)

Takođe, stvaraju velike muke onima koji se bore da građane zaštite od ovih krvopija. 

Kako navode iz "Ciklonizacije", početak sezone "obećava" tešku borbu i korišćenje svakog odgovarajućeg momenta za tretmane.

"Već skoro mesec dana i vodostaj na rekama i meteo uslovi u našem regionu su idealni za hiperprodukciju komaraca. Uz visok vodostaj Dunava, Tise i Begeja, mi praktično imamo ono što se neformalno naziva balkanskim monsunom. To su obilne padavine u dugom vremenskom periodu, praćene jakim i srednje jakim vetrovima i relativno visokim temperaturama vazduha. Osim što su ovo sve savršeni uslovi ra razmnožavanje komaraca, dodatni problem je i to što ovakvi vremenski uslovi onemogućavaju izvođenje tretmana protiv komaraca. Da bi tretman bio izveden i uspešan, ne sme da bude vetra i kiše tokom i neposredno nalon tretmana. Ovakvih 'sunčanih prozora' u proteklih mesec dana bilo je izuzetno malo", objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošćiu "Ciklonizacije".
 
Kako kaže, uprkos svemu tome, "Ciklonizacija" je uspela da odbije najezdu komaraca u urbane zone iz prvog kruga hiperprodukcije, trenutno se bore da zaustave drugi krug, a pripremaju se za tretmane koji treba da zaustave treći krug hiperprodukcije.
 
"Zahvaljujući našem informacionom sistemu, savremenoj mehanizaciji, iskustvu i znanju naših stručnjaka, ali i razumevanju gradske uprave, na vreme smo predvideli i ovakav scenario i iskoristili do sada svaki povoljan momenat za tretmane. Već krajem aprila izveli smo veliku redukciju brojnosti komaraca u izvorištima u izlivima na Dunavu, Tisi i Begeju. Tada smo uradili seriju bioloških larvicidnioh avio tretmana. Potom već 9. maja uradili smo kombinovane tretman na celoj teritoriji Grada Novog Sada. Tretman iz vazduha protiv odraslih formi komaraca izveden je sa dva aviona i obuhvatio je obe obele Dunava, dok je tretman sa zemlje ULV uređajima sa automobila izveden u Begeču, Futogu, Veterniku, Adicama, na Telepu, Limanima 1,2,3,4, Novom naselju, Satelitu, Sremskoj Kamenici i u Petrovaradinu. To je zaustavilo prvu hiperprodukciji komaraca. Sada se borimo sa drugom. Iskoristili smo mali prozor i u nedelju uveče izveli ponovo i tretman sa zemlje na celoj teritoriji grada Novog Sada sa više od 20 ULV generatora na vozilima. Za danas, ponedeljak, planiramo tretman iz vazduha sa tri aviona", kaže Aćimović.
 
Ovu su sve razlozi zbog koji se Novosađani ove sezone još nisu suočili sa pravom najezdom komaraca u urbanim sredinama, kao što je to na primer slučaj u Osijeku i drugim gradovima sa sličnim položajem u našem regionu. Međutim, kaže Aćimović, najave meteorologa predviđaju da će se slično vreme nastaviti i krajem maja i početkom juna. Zato u "Ciklonizaciji" već pripremaju tretmane koji bi trebali da odbiju i tu treću ovogodišnju hiperprodukciju komaraca.
Kako objašnjava, evidentno je da su se kllimatske prilike promenile. Sezona borbe sa komarcima počinje sve ranije i traje sve duže do skoro zimskih meseci. Već godinama nije bilo ni prave zime koja bi dovela do prirodne redukcije komaraca. 
 
Za to su, kaže, potrebna bar tri ledena dana u kontinuitetu, a toga nije bilo unazad nekoliko godina. Protekla zima čak spada u tri najtoplije zime od kada se meri temeperatura i pri tome je jedina tokom koje nije bilo nijednog ledenog dana.
 
"Građani moraju biti svesni svega ovoga. Treba da znaju da ćemo i u narednim mesecima uraditi sve što je moguće da redukujemo brojnost komaraca, ali nije realno očekivati da će ovo biti sezona tokom koje neće biti problema sa komarcima i u urbaniom sredinama. Ne postoji čarobni štapić od koga će oni nestati. Ako se, prema prognozama, nastavi ovakvo vreme, verovatno će biti dana sa povećanom brojnosti komaraca i u gradu, iz prostog razloga što će biti nemoguće na vreme izvesti dovoljan broj larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca. Naravno, mi ćemo se pobrinuti da ti periodi budu što kraći i da tretmani budu spremni i izvedeni u svakom povoljnom meteo trenutku", zaključuje Aćimović. 
  • Gaskoin

    22.05.2023 22:23
    Mi u Sremskim Karlovcima kao da smo građani 5. reda, nema prskanja ni u najavi, uveče ne može da se izađe iz kuće od komaraca!
  • MM

    22.05.2023 18:27
    Bio u Zanošu juče. Horor
  • Joca

    22.05.2023 17:47
    Naravno..
    I redovno se preskače Kisač.
    Odrade jednom ili dva puta i to je to. Kada će doći da odrade prskanje u Kisaču ,to je pitanje veliko.?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti