VIDEO: Proglašena odbrana od poplava na sremskoj strani Novog Sada, očekuje se povlačenje Dunava

Proglašena je redovna odbrana od poplava na Dunavu kod Novog Sada. Odbrana se odnosi na sremsku stranu grada, u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca.
VIDEO: Proglašena odbrana od poplava na sremskoj strani Novog Sada, očekuje se povlačenje Dunava
Foto: 021.rs
Zona obuhvata 11,4 kilometara sremske obale.
Odbrana je proglašena jer je na mernoj stanici izmereno 458 centimetara, što je više od granice od 450 centimetara, kada se na ovoj strani reke proglašava redovna odbrana. 
U dnevnom biletenu JVP "Voda Vojvodine" o odbrani od poplava navodi se da je na sektoru na kojem je proglašena odbrana od poplava uvedeno dežurstvo.
 
Sa sremske strane, kao i bačke, vanredna odbrana se proglašava pri vodostaju od 700 centimetara.
 
 
Dunav verovatno dostigao maksimum
 
Merni podaci govore da je vodostaj Dunava kod Novog Sada danas verovatno dostigao maksimum i počeo da usporava, te da neće preći ni redovnu granicu odbrane od poplava od 550 centimetara kod Novog Sada. 
 
Na automatskoj mernoj stanici vodostaj se kretao od 455 do 460 centimetara tokom prepodneva, što je usporavanje u rastu, dok na vodostanicama pre Novog Sada skoro da nema porasta reke koja stagnira ili opada.
 
Dunav nije ugrozio naselja u ovom delu u Vojvodini, ali su plaže Oficirac, Štrand ili drugi nebranjeni delovi na Šodrošu, Kamenjaru i drugim lokacijama oko Novog Sada, poplavljeni. 
 
 
Kako se uverila reporterska ekipa 021.rs, na delu dunavske obale, od Telepa ka Begeču, objekti koji su u nebranjenoj zoni su barem za metar ili više iznad nivoa reke. 
 
Ovo se najbolje vidi na naseljenom delu Kamenjara, gde je primetno da stanari ništa ne preduzimaju radi odbrane od poplava, jer su prognoze takve da vodostaj neće bit iznad 550, odnosno 600 centimetara, kada dolazi do ulaska vode u većinu kuća i drugih objekata na ovoj lokaciji. 
 
 
Na ovom delu su pod vodom plaže ili parcele koje su uz samu reku i na kojima nema gradnje. 
 
Objekti na Ribarskom ostrvu i na Petrovaradinskoj adi su takođe iznad nivoa vode. 
Dunav je preplavio Šodroš, pa je pod vodom niži deo gradilišta na kojem se odvijaju radovi na privremenu putu za privremenu most na Kameničkoj adi. 
 
Dunav je zauzeo veliki deo peščane plaže na Štrandu, pa ispod jednog broja suncobrana ne može da se leži. Iako nema mnogo posetilaca, za sada nije problem pronaći mesto za sunčanje. 
 
Poplavljeni su i niži delovi Bećarca, kao i Oficirca. 
 
Na keju se može slobodno šetati, jer vodi nije poplavila ni donji deo odbrambenog nasipa. Verovatno će tako i ostati, jer je za plavljenje potrebno još pola metra, koliko Dunav ne bi trebalo da naraste. 
  • /

    23.05.2023 20:07
    !!?
    Bez obzira na vodostaj Dunava i što je jedan deo peščane plaže pod vodom, zvučnici nisu i krenulo je maltretiranje "muzikom"
  • Sremska strana

    23.05.2023 15:04
    Tek će biti problema
    Ledinci, Kamenica i Ribnjak će tek imati problema. Izgradnjom mosta i nasipanjem Šodroša, Sremska strana će dobiti više vode i više štete, jer nema zaštitnog bedema.
  • Kanda

    23.05.2023 14:40
    je malko naget, na desnu stranu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti