FOTO: KCV dobio mikrobiološku laboratoriju, uskoro novi obimni radovi u klinikama

Centar za laboratorijsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine dobio je mikrobiološku laboratoriju, vrednu 80,1 milion dinara.

Reč je o investicije Pokrajinske vlade kojom je "znatno unapređen proces rada, o čemu svedoči podatak da su do sada sve urađene analize morale da se šalju u Institut za javno zdravlje Vojvodine", kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Istovremeno, u Centru za radiologiju KCV adaptiran je prostor i nabavljen nova magnetna rezonanca sa opremom.
"Već šest-sedam godina traju naši zajednički napori da modernizujemo Klinički centar Vojvodine. Rekonstruisali smo do sada 13 klinika, obnovili smo opremu i poboljšali uslove za rad zaposlenih, lečenje i boravak pacijenata", izjavio je Mirović.
 
On je istakao da je nabavljena i magnetna rezonanca u opštim bolnicama u Subotici i Zrenjaninu, kao i ona namenjena pedijatrijskim pacijentima u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
 
"Tokom ove godine pokrenućemo i veliki investicioni ciklus kojim želimo da unapredimo kvalitet zdravstvene zaštite. Očekuje nas početak rekonstrukcije više klinika u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, za šta smo opredelili 1,3 milijarde dinara preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine", naglasio je Mirović.
 
 
Reč je o objektima koji su izgrađeni pre više od 110 godina i zaštićeni su kao spomenici kulture.
 
Planirana je rekonstrukcija četiri objekta KCV u kojima su smešteni Klinika za urologiju, Klinika za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju, Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Laboratorijsko odeljenje za nuklearnu medicinu, Odeljenje za hemodijalizu, Operacioni blok za Kliniku urologije, Klinika za očne bolesti i Klinika za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata.
 
Rekonstrukcijom će se obezbediti neophodni i funkcionalni prostori za pacijente i medicinsko osoblje, povezanost hospitalnog i ambulantnog dela klinika i prilagođavanje objekata osobama sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju.
"U sistemu javnog zdravstva Vojvodine svi aparati su u funkciji – magnetne rezonance, CT aparati, ultrazvučni aparati i rendgeni", istakao je Mirović i dodao da su stvoreni uslovi da se do kraja godine čekanje na snimanje skrati sa sadašnja tri do četiri meseca na šest do osam nedelja.
 
V.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže da će nova mikrobiološka laboratorija obezbediti mnogo veću efikasnost i brzinu "jer se za bakteriološku analizu nekada čekalo 24 sata, a sada je potrebno samo nekoliko minuta".
  • Fibi

    24.05.2023 09:40
    Za minut možete dobiti nalaz jedino ako neka naslednica baba Vange stavi svoje ruke iznad uzorka i dobije viziju koji je uzročnik i kakva je njegova osetljivost na antibiotike. U suprotnom, vi gospođo doktor pričate gluposti koje nisu na čast vašoj tituli.
  • Jelena

    24.05.2023 07:29
    8.maja sam bila na magnetnoj rezonanci da snimim stopalo.Danas je 24.maj i jos uvek nisu ocitani rezultati.O cemu mi ovde pricamo i o kakvoj brzini oni pricaju?
  • Laborant

    23.05.2023 22:44
    Zna se zašto se čeka nalaz tako dugo, to se uči u srednjoj školi. Za neke stvari treba vreme I postoji procedura I to ne zavisi od nas već od uzorka koji se ispituje. Da će pružiti možda neki brzi uvid I smernicu u lečenju, možda. Ali to svakako ne može zameniti mikrobiološku laboratoriju koja ima svoj poseban rad I način obrade materijala. Da je sve to tako jednostavno sa virusima I bakterijama ljudi bi imali rešenja za mnoge bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti