Za dve godine pređen put od "kostura" do "grubih radova": Milionski radovi na KCV mnogo kasne

Radovi na rekonstrukciji "kostura" - nikada završenih lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine, za dve godine napredovali su samo do grubih radova, a rok za završetak celog posla je pomeren.
Za dve godine pređen put od "kostura" do "grubih radova": Milionski radovi na KCV mnogo kasne
Foto: 021.rs

Posao koji je počeo aprila 2021. godine trebalo je da traje 29 meseci i da se okonča septembra ove godine. Međutim, gradilište na kojem radove izvodi konzorcijum "GH Holding" i "Delta inženjering" danas izgleda prazno, a jedva se čuje poneki radnik.

Republika Srbija je za sređivanje ovih lamela, delova budućeg Urgentno-dijagnostičkog centra KCV, uzela kredit od Evropske investicione banke (EIB) i potpisala ugovor u koji javnost nikada nije imala uvid. 
 
Poznato je da su radovi još 2019. godine procenjeni na 28 miliona evra, te da su samo deo obimnije rekonstrukcije zdravstvenih objekata koju finansira EIB, na osnovu ugovora sa Republikom.
Šta se desilo?
 
 
Naručilac ovog posla je Ministarstvo zdravlja, koje očekuje potpuno sređenih 34.420 kvadrata prostora u Hajduk Veljkovoj, nove instalacije, tehničke blokove i parking. Najavljena je izgradnja hirurškog bloka sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta.
 
Na pitanje 021.rs u kojoj su trenutno fazi radovi na lamelama B i C, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Milošević kaže da su završeni skoro svi grubi građevinski radovi (sanacija postojeće konstrukcije, novi konstruktivni delovi objekta, krovna konstrukcija), te da je u toku razvod unutrašnjih instalacija.
 
"Završen je kompletan razvod medicinskih gasova, u toku je grubi razvod energetskih instalacija, počinje i razvod instalacija vodovoda i kanalizacije. U toku je montaža gipsanih pregradnih zidova po svim spratovima, pripremni radovi za izradu fasade i završen je kompletni razvod spoljašnjih instalacija", kaže Milošević.
 
  
 
Na pitanje zbog čega su radovi vidno usporili i zašto je došlo do očiglednog kašnjenja, Milošević za 021.rs kaže da je osnovni razlog "ozbiljan poremećaj cena građevinskih radnika i materijala na tržištu".
 
"Ponuda izvođača radova je iz septembra 2019. godine. U vezi sa ovim usaglašen je i pripremljen aneks ugovora za uvođenje obračuna razlike u ceni koji će biti saglasovan od strane kreditora EIB-a. Razlog za pomeranje krajnjeg roka završetka radova su i izmene u projektu nastale u toku realizacije ugovora", kaže on i precizira da Republika Srbija neće trpeti nikakve ugovorne posledice zbog ovih izmena.
 
Novi rok za završetak radova je jun 2024. godine, ali u Ministarstvu zdravlja ne preciziraju koliko su radovi poskupeli.
Konkretne izmene prvobitnog plana izgradnje nastale su nakon što su pojedini organi, preduzeća i stručnjaci izneli svoje stavove o projektu. Tako se, kaže Milošević, radilo dodatno ispitivanje postojeće konstrukcije na osnovu mišljenja Departmana za građevinarstvo Fakulteta tehničkih nauka, na osnovu kog je napravljen projekat sanacije konstrukcije. Ta sanacija je urađena.
 
"Izmenjen je kompletan projekat medicinskih gasova u skladu sa zahtevom korisnika, a prema potrebama i iskustvima nastalim u toku pandemije COVID-19 (projektna dokumentacija je izrađena pre toga). Ovo se odnosi na povećanje kapaciteta medicinskih gasova u odnosu na projektom predviđene. Urađeno je preprojektovanje u delu objekta koji se odnosi na nuklearnu medicinu i dijagnostičku radiologiju radi usaglašavanja projekta sa izmenjenim i novim propisima koji su stupili na snagu posle izdavanja građevinske dozvole (Zakon o radijacionoj i nukelarnoj sigurnosti i bezbednosti i Pravilnik o uslovima za dobijanje licence za obavljanje radijacione delatnosti)", navodi državni sekretar za 021.rs.
 
 
Dodaje da je menjan i projekat toplotne podstanice prema zahtevima "Novosadske toplane".
 
U Evropskoj investicionoj banci, koja finansira ovaj projekat, kažu da su svesni kašnjenja i da prate stanje na terenu.
 
"EIB Global redovno prati projekte koje finansira tokom faze implementacije i nakon završetka i redovno dobija ažurirane informacije od promotera. Štaviše, predstavnici Banke povremeno posećuju projekat i održaju sastanke sa promoterom i ostalim uključenim stranama kako bi dobili najnovije informacije o toku radova i proverili situaciju na terenu", navode u EIB za 021.rs.
 
Podsetimo, građevinska dozvola za lamele B i C izdata je još 2016. godine. Predstavnici Vlade Srbije, Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i EIB poslednji put su javno obišli radove pre tačno dve godine.
  • Snave

    28.04.2023 17:27
    AI
    Nema radnika, ne čuju se radovi - ma to zato što sad sve radi veštačka inteligencija.
  • NS

    28.04.2023 12:37
    NOVI SAD NEMA GRADSKU BOLNICU! KCV pre par godina usminkan samo za kamere i svi cutimo. Odlazimo tamo ili ovamo. Liste cekanja svuda . Pogotovo na operacije se ceka dugo. Pa operacije trebaju bolesnom ne zdravom!
  • Симеон

    28.04.2023 12:33
    Како иде..
    А може ли инфо како иде зонед градња, гура ли то неко? Немој да дође лето а да пацијенти ургентног остабу без хладовине, чекања у хитној ин аутомобилима кад астанари крену маневре...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti