FOTO, VIDEO: Napreduju radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine

Premijerka Ana Brnabić u pratnji pokrajinske i gradske vlasti, kao i investitora Evropske investicione banke, obišla je gradilište lamela B i C Urgentno-dijagnostičkog centra u okviru Kliničkog centra Vojvodina.
FOTO, VIDEO: Napreduju radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine
Foto: 021.rs

Gradnja ovih lamela traje sada već gotovo četiri meseca, mada na samoj građevinskoj tabli je dopisano posebnom trakom da je početak radova april 2021. što možete videti u foto galerija.

Podsetimo, početku radova krajem decembra je prisustvovala skoro ista delegacija o čemu više čitajte OVDE.

Na samom gradilištu, kako su se uverili reporteri 021.rs, uklonjen je šut i otpad koji se tu gomilao godinama, a vidljivo je i da su na betonskoj konstrukciji delimično ciglama zazidani pojedini otvori. Podsetimo da izgradnja ova dva bloka obuhvata gradnju dve lamele Urgentno-dijagnostičkog centra, površine više od 33.000 kvadratnih metara uz Urgetni centar, uz dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV-a, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima.

Predviđena je izgradnja hirurškog bloka sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. Za izvođača radova na tenderu je izabran Konzorcijum "GH Holding" iz Ljubljane i "Delta Inženjering" iz Beograda i vrednost radova je 28 miliona evra.

Prilikom današnjeg obilaska, premijerka Ana Brnabić je navela da je ovo gradilište samo mali deo mnogo šireg projekta "Jedna milijarda evra u zdravstvo Republike Srbije", koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić 2017. godine.

"Već smo završili mnoge objekte, izvode se radovi širom Srbije, a do 2025. godine moramo da završimo taj projekat. Neke obnove sami finansiramo iz budžeta Srbije i Pokrajine, a značajnu podršku nam pruža Evropska investiciona banka. Klinički centar Niš je prvi ikada koji je u potpunosti završen, radimo na KC Srbije i prva faza rekonstrukcije biće završena do kraja ove godine, a krenuli smo evo i KC Vovjodine i radimo projektnu dokumentaciju za Klinički centar Kragujevac. Po tome se vidi da je Srbija danas jaka i odgovorna zemlјa koja se gradi", navela je premijerka.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je podsetio da je ovo projekat koji je stajao decenijama i sada se radi punom parom.

"Deluje za nepoverovati šta se sve dešava u Novom Sadu. Juče je počela izgradnja nove bolnice koja je sada Kovid, a sutra će biti gradska, a evo i projekat koji stoji decenijama konačno punom parom ide napred i dobićemo Klinički centar kakav ovaj deo Srbije zaslužuje. Ovo su veliki dani za naše zdravstvo bez kojeg nemamo budućnost, a da bi budućnost bila izvesnija moramo nastaviti proces vakcinacije", izjavio je Vučević.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je rekao da ne prestaju zajednički napori svih nivoa vlasti da se rekonstruišu klinike i bolnice širom zemlje, kako bi zdravstvena usluga i uslovi lečenja bili unapređeni, efikasniji i bolji.

"Građani i zdravstveni radnici koji su u protekloj godini izneli veliki teret u borbi protiv kovida-19, to i zaslužuju. Očekujemo da će ovaj posao u Vojvodini biti završen za dve do tri godine, kada ćemo imati kompletno rekonstruisan zdravstveni sistem", naveo je Mirović.

Šef Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je da je Evropska investiciona banka strateški partner Vlade Srbije, te da je do sada EIB uložila 250 miliona evra u obnovu 20 bolnica.

"Zajedno s Vladom Republike Srbije, radimo na stvaranju efikasnijeg zdravstvenog sistema koji može da odgovori na sve potrebe i izazove", naveo je on.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić je ocenila da će ovim projektom znatno biti unapređen rad KCV-a, imajući u vidu to da je u KCV-u, samo u prva četiri meseca ove godine pregledano 120.000 pacijenata i urađeno 4.000 operacionih zahvata. Obilasku radova u Kliničkom centru Vojvodine prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Teme

KCV
  • Zivorad

    25.06.2023 12:49
    Dve godine kasnije, zgrada izgleda skoro isto. Ovim tempom nece biti gotovo jos 20 godina.
  • Katarina

    30.04.2021 08:08
    Zgadjena sam.
    Lepo je sve to sto se gradfi, ali juce u krugu bolnice sam licno uvidela kolika svita obezbedjenja za nas posteni vrh ide, kako moras u milisekundi prici da pokupis skoro nepokretnog bolesnika i kako je vecina lekara zgadjena njihovim dolaskom.
    Policija malo da razmisli ko ih placa i u cijoj su sluzbi.
    Jednom recju zgadjena.
  • Lopovska posla

    30.04.2021 00:21
    Sve biznismen do biznismena! Ne zna se ko je od koga jadniji od ovih karikatura! Grade na sve strane kao da se ne zna koliko se kroz gradjevinske radove krade. Nakotilo se olosa u lancu kradje, puno pohlepnih usta! Bednici ocajni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti