Posledice "starih" lažiranih radova: Novi deo Betanije odavno sređen, ali nije ozakonjen

Klinički centar Vojvodine i danas trpi posledice lažiranih radova koji su oštetili Betaniju od 2008. do 2013. godine. Zbog tadašnjih propusta u rekonstrukciji, deo lamela ni danas nije ozakonjen.
Posledice "starih" lažiranih radova: Novi deo Betanije odavno sređen, ali nije ozakonjen
Foto: 021.rs

U toku je sudski postupak protiv predstavnika tri firme koje su tokom prvobitne rekonstrukcije lamela B i C Klinike za ginekologiju i akušerstvo zloupotrebili svoj položaj i oštetili Klinički centar Vojvodine i Fond (sada Uprava) za kapitalna ulaganja za skoro 300 miliona dinara.

Za zloupotrebu se sumnjiče odgovorna osoba preduzeća "Kovačević" R. K. (57), odgovorni izvođač radova "Alpine" iz Beograda O. Š. (60) i predstavnik firme zadužene za nadzor radova "Arhness" M. J. (78). Oni su overili 10 radova na dogradnji porodilišta, a da ti radovi nikada nisu bili izvedeni.
Lamele B i C propisno su rekonstruisane u novoj rundi radova, koji su okončani 2020. godine. Međutim, iako su ove lamele završene i odavno u upotrebi, Klinički centar Vojvodine zbog ranijih propusta sada mora da priprema novu dokumentaciju za ozakonjenje ove dve lamele.
 
KCV putem tendera upravo traži projektante koji će pripremiti celokupnu traženu dokumentaciju za ozakonjenje lamela B i C, kako bi se od nadležnih organa ishodovalo rešenje.
 
U KCV objašnjavaju za 021.rs da postoji nedostatak tehničke dokumentacije koja se odnosi na gradnju lamela iz 2008. i 2009. godine.
 
"Naime, radovi na lamelama B i C Klinike za ginekologiju i akušerstvo su započeti 2008. godine i ubrzo potom su obustavljeni, a protiv izvođača radova i drugih odgovornih lica je u vezi sa izvođenjem predmetnih radova pokrenut sudski postupak, koji je i dalje u toku. Posle decenije pauze nastavljeni su i okončani započeti radovi na lamelama B i C Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Objekti i oprema su u potpunosti ispitani i bezbedni za upotrebu, ali administrativnu proceduru nije bilo moguće u potpunosti sprovesti zbog nedostatka dela tehničke dokumentacije koja se odnosi na građenje iz perioda 2008-2009. godine, a koja je predmet pomenutog sudskog postupka", navode u ovoj ustanovi.
 
Izabrani projektant za ovaj posao biće plaćen 3,3 miliona dinara bez PDV.
Nova rekonstrukcija ovih lamela bila je otežana zbog aktuelne pandemije koronavirusa. Prvobitno su rokovi pomereni, a po završetku radova je stručni nadzor radova konstatovao ogromne viškove izvedenih radova (radovi koji su urađeni, ali nisu bili dogovoreni) i to u iznosu od 17,3 miliona dinara.
 
To je 2020. godine dovelo Klinički centar Vojvodine u situaciju da potraži pomoć u finansiranju viškova od Pokrajinske vlade, koja je na kraju iz tekuće budžetske rezerve izdvojila novac.
  • Ava

    20.04.2023 19:47
    Kladim se
    Svi ti sto ih zovete A.B.C. sada imaju svoje moderne poliklinike , klinike, bolnice a Betaniji sta ostane. Fuj
  • Stručno "HENDLOVANJE

    20.04.2023 06:42
    Ko je upravljao ovim projektom
    U stvarnosti nema radova koji su naplaćeni... nema ni dokumentacije o onom što kao jeste naplaćeno..pa se izrađuje nova aproksimativno za legalizaciju...
    Ko se sve pravi slep, gluv i lud?
  • Instalater

    19.04.2023 22:27
    Deco tek rođena i još ne rođena da vam kaže nešto čika instalater:
    Niste dobro došla u ovu državu ne treba te nam. To vam kažu ove čike što vladaju ovim sistemom.
    Pošto se ovi što vladaju vešto sakrivaju iza držanja ruku da im govor tela ne oda šta misle. Dela im govore šta misle o vama deco.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti