Proglašena redovna odbrana od poplava i u Novom Sadu nakon oštećenja dela bedema

U Novom Sadu je danas uvedena redovna odbrana od poplava na delu novosadskog keja zbog oštećenja koje je nastalo urušavanjem dela bedama kod izliva kanalizacije.
Proglašena redovna odbrana od poplava i u Novom Sadu nakon oštećenja dela bedema
Foto: 021.rs

Kako se navodi u dnevnom biltenu "Voda Vojvodine", odbrana se uvodi zbog oštećenja na oblozi keja nastalog usled problema u funkcionisanju izliva kolektora gradske kanalizacije "NGC1".

O ovom oštećenju je 021.rs već pisao. Iz "Voda Vojvodine" su naveli da nema opasnosti po grad i da se lokacija redovno obilazi. Najpre je potrebno popraviti urušeni odvod kanalizacije, za šta je u budžetu izdvojeno 17 miliona dinara, kako su poručili u Kabinetu gradonačelnika. 

Novom odlukom je redovna odbrana od poplava proširena za još 2,3 kilometra i to na novosadskoj strani keja, od Bulevara cara Lazara do kanala Dunav-Tisa-Dunav. 
 
Početkom nedelje uvedena je redovna odbrana od poplava na sremskoj strani grada, u dužini od 11,4 kilometara, u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca.
 
 
U dnevnom biltenu JVP "Vode Vojvodine" navode da je Dunav i dalje u manjem porastu, a u Novom Sadu je stigao do 481 centimetar.  
 
"Oštećenja su nastala zbog problema u funkcionisanju izlivnog dela kolektora kanalizacije. Došlo je do pojavi sufozije tj. iznošenja materijala u zoni betonskog kolektora i erozije obale na njegovom izlivu u Dunav. Ovo je dalje prouzrokovalo pucanje betonske grede iznad kolektora i obrušavanje zaštitne obloge sa gornje kosine keja. Preduzeće se mere na zaštiti nastalog oštećenja postavljanjem geotekstila i jutanih džakova napunjnih peskom. Kada dođe do značajnijeg opadanja nivoa Dunava tj. kada se steknu uslovi preduzeće se radovi na sanaciji nastalih oštećenja", stoji u dnevnom biletu odbrane od poplava.
Prva veća rupa u bedemu koji štiti Novi Sad od nabujalog Dunava stvorila se kod izliva kanalizacije koji je sagrađen pre nekoliko godina. Druga rupa se pojavila nekoliko metara dalje i manjeg je obima. 
 
U gradskoj administraciji su za 021.rs najavili sanaciju izliva. 
 
"Trenutno se priprema tenderska dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova i kada to dozvole uslovi na terenu, prevashodno vodostaj, obaviće se sanacija, pošto radovi moraju da se izvode sa vodene površine, uz pomoć barži", navode iz Kabineta gradonačelnika.
  • Da

    02.07.2023 18:21
    Tuga
    Imam 41 godinu preziveo sam u ovoj jadnoj zemlji od raspada sfrj do hiper inflacije, snakcija, ratova , bombardovanja i politickog terora. Upropastili su mi detinjstvo, mladost i celokupan zivot. U ovoj zemlji nemam nista lepo sem detinjstva do 10 godine zivota i od tada ceo zivot mi se rusi gledam kako mi otac umire od nedostatka medicinske pomoci 90tih do raspada porodice. Danas sam ja tata dvoje maloletne dece. I pocinjem da se secam svojih prijatelja i drugara koji kazu "matori palim odavde". Secam se svoje porodice i detinjstva dok premotavam film kako sam sa mojim tatom stao tim istim kejom kako je moja mama pricala kako je tu odrastala na keju bezbrizno i mog pokojnog dede kada su se preselili iz lamele u vojne kule. Iskreno svakim danom je sve gore i gore, jadan ovaj nas narod. I onda mi se posle svega vrati ono "matori palim odavde". Sada razmisljam da spakujem porodicu i odem odavde i prozivim ostatak zivota bilo gde sto dalje odavde da deci bar koliko toliko obezbedim da zive zivot dostojan coveka sto dalje od ove muke. Ova zemlja mi je samo dala tugu,jad, bedu i osecaj beznadja da nisam covek da sam nista kisna glista, crv koji gamize za ovaj odvratni sistem koji muci i mrzi svoje gradjane i svoj narod.
  • Uzas

    26.05.2023 19:11
    Jedan
    Da li je normalno da se kanalizacija izliva ispod prozora ?
  • M

    26.05.2023 07:29
    U Japanu posle zemljotresa saniraju posledice kao da se ništa nije desilo, a ovi neće da poprave rupu za koje ih opominju preko novina. Kriminalno loše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti