Ninoslav Jovanović istovremeno i urednik romske redakcije RTV i državni sekretar u Vladi Srbije

Ninoslav Jovanović 11. maja postao je i urednik romske redakcije RTV i državni sekretar u Vladi Srbije.
Ninoslav Jovanović istovremeno i urednik romske redakcije RTV i državni sekretar u Vladi Srbije
Foto: 021.rs
Jovanović za Cenzolovku kaže da će ubuduće obavljati samo dužnost državnog sekretara i da je već pokrenuo proceduru odricanja od uredničke funkcije.
Romska televizijska redakcija pokrajinskog javnog servisa tako do daljeg ostaje bez odgovornog urednika, a ako im se posreći mogli bi da ga dobiju već nakon trećeg konkursa - u ovoj godini.
Kako prenosi Cenzolovka, za 41-godišnjeg Ninoslava Jovanovića, nekadašnjeg potpredsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, gde je u ovom mandatu samo član, 11. maj ove godine bio je baš taličan.
 
Najpre je u prepodnevnim časovima tog 11. maja na sednici Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine imenovan, na osnovu javnog konkursa, za odgovornog urednika romske redakcije koja funkcioniše u okviru Drugog televizijskog programa pokrajinskog javnog servisa.
 
Pošto od januara čekaju izbor novog urednika, čak je prvobitni konkurs morao biti poništen, razloga za makar zadovoljstvo što se sve, koliko-toliko, vraća u normalu imali su i novinari te redakcije: njih ukupno petoro, koji proizvode pet sati programa nedeljno na RTV-u i još dva sata na Drugom programu RTS.
 
Međutim, dobrim vestima za Jovanovića istog tog četvrtka, 11. maja, tu nije bio kraj: tokom dana Vlada Srbije, nesvesna kanda odluke donete nekoliko sati ranije u Novom Sadu, postavlja ga za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, što je inače funkcija koju je obavljao i za mandata ministarke Gordane Čomić.
 
On se ipak odlučio za funkciju državnog sekretara.
 
"Znam da je i zakonski neizvodljivo obavljati obe te funkcije istovremeno i zato sam odmah po saznanju da me je Vlada imenovala za državnog sekretara pokrenuo proceduru odricanja od uredničkog mesta u romskoj redakciji i sad to ide svojim putem", rekao je Jovanović za Cenzolovku.
Treći konkurs - treća sreća?
 
Jovanovićevo odricanje od uredničkog mesta u korist funkcije državnog sekretara moglo bi da zakomplikuje situaciju u romskoj redakciji RTV i da je još neko vreme ostavi bez rukovodioca. To ne bi bilo ništa neuobičajeno za pokrajinski javni servis koji, recimo, od jula 2021. nema generalnog direktora, a od maja te godine ni direktora programa, podseća Cenzolovka.
 
Nije zvanično poznato da li je, uz Jovanovića, na minulom konkursu bilo još prijavljenih kandidata – ništa o tome nema na sajtu RTV – ali izvori Cenzolovke iz te medijske kuće tvrde da je on ovaj put bio jedini kandidat. U tom slučaju, ukoliko nije bilo drugih kandidata, odgovorni urednik romske redakcije biraće se na novom konkursu, trećem po redu u ovoj godini.
 
Ninoslav Jovanović se, inače, nije prijavio na prvi konkurs, koji je poništen iz nepoznatih razloga.
 
Na taj konkurs, koji je raspisan 8. februara, prema saznanjima Cenzolovke, stigle su samo dve prijave, od Aleksandra Balinovića, člana Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, i Slavice Denić, dugogodišnje novinarke romske televizijske redakcije.
 
Neznano zašto, taj konkurs nije rezultirao imenovanjem odgovornog urednika. Prema pak nezvaničnim informacijama, Upravni odbor RTV jeste imenovao Balinovića na uredničku funkciju, ali je on, prenosi Cenzolovka, naprasno odustao od ambicije da vodi romsku redakciju. Uglavnom, konkurs je ponovo raspisan a da uredničko mesto nije prethodno ponuđeno drugoj kandidatkinji, Slavici Denić.
 
Negirajući pripadnost bilo kojoj stranci, pa tako i da je po stranačkom ključu prošao na konkursu RTV-a, Ninoslav Jovanović ističe za Cenzolovku da ispunjava sve konkursne uslove.

Teme

RTV
  • Sun Ce

    01.06.2023 08:17
    zna se
    A i iz ovog je jasno da su nacionalni saveti manjina samo prilepak partije zna se koje, a javni servis je servis iste partije zna se koje.
    Navodnih 5 godina volonterstva i navodno rad na publikaciji države kao novinarsko iskustvo, presmešno.
    A neizabrana je verovatno stvarno novinarka, ali nije u biblijoteci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti