Postavljanje biste Dejana Medakovića 7. jula u Sremskim Karlovcima, biće na još dve lokacije

Biste Dejana Medakovića biće postavljene u Karlovačkoj gimnaziji, Vukovoj zadužbini i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ili u Matici srpskoj, najavila je ministarka kulture Maja Gojković.
Ministarstvo, na inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće "Prometej", izdvojiće 561.000 dinara za livenje tri biste.
Gojković je ovo najavila na sednici odbora za obeležavanje 100 godina od rođenja Dejana Medakovića, a bista u Karlovačkoj gimnaziji biće otkrivena 7. jula.
Sin Dejana Medakovića, Pavle Medaković zahvalio se na svemu što je urađeno u okviru obeležavanja 100 godina od rođenja i posebno izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg postavljanja biste u Sremskim Karlovcima.
 
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević je istakao da SANU ostaje privržena očuvanju sećanja na Medakovića kako bi se njegovo delo očuvalo i prenelo novim generacijama.
 
Odbor je inicirao i objavljivanje prigodne poštanske marke sa likom Dejana Medakovića.
 
Posebne aktivnosti imala su mesta značajna za život i rad akademika Dejana Medakovića, pa je tako u Sremskim Karlovcima - mestu gde je Dejan Medaković završio gimnaziju, gde je dobio titulu počasnog građanina i dobio ulicu po njegovom imenu, a doneta je odluka i o postavljanju spomen–ploče na kuću u kojoj je boravio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti