35 tona goriva iz bugarskog broda u Dunavu: Brzina reke sprečila ekološku katastrofu

Mreža koja je postavljena u Dunavu kod Batajnice zaustavila je dalji put naftne mrlje, saznaje 021.rs.
35 tona goriva iz bugarskog broda u Dunavu: Brzina reke sprečila ekološku katastrofu
Foto: 021.rs
U nadležnim službama navode da se mrlja, nastala od curenja 35.000 litara pogonskog dizela iz rezervoara bugarskog broda, tokom prethodne noći nalazila na potezu između Sremskih Karlovaca i Beške i da je sada njen veći deo kod Batajnice. 
Rukovodilac Službe za zaštitu voda JVP "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević za 021.rs navodi da čekaju informacije od kolega iz "Srbijavoda" koji su postavili mrežu o dotoku mrlje, ali da je procena da je ona već stigla i da ne ide dalje.
Tokom prepodneva radiće se procene nakon čega će biti donete odluke o daljim koracima. 
 
Ukazuje i na to da je Dunav brz zahvaljući čemu nije došlo do ekološke katastrofe. Kako kaže, nema opasnosti po zdravlje ljudi, životinjskog i biljnog sveta.
 
"Imamo sreće da se mrlja ne kreće obalom, nego između obale i glavnog toka Dunava. To je najbolje u ovoj situaciji, jer se mrlja neće zadržavati uz obalu, samim tim neće ugroziti živote ljudi i živog sveta u vodi i okolini. S obzirom na to da se Dunav kreće vrlo brzo, procena je da je mrlja već stigla do mreže. Sada će se to uklanjati iz vode i transportovati gde treba", objašnjava Vignjević.
 
 
Rukovodilac Službe za zaštitu voda JVP "Vode Vojvodine" dodaje da se još uvek ispituje kako je došlo do isticanja 35.000 litara pogonskog dizela iz rezervoara bugarskog broda. Prvi podaci govore da je reč o ljudskoj i tehničkoj greški. 
Podsetimo, do izlivanja je došlo u noći između nedelje i ponedeljka, kod Čelareva. Gorivo je iscurilo iz broda "Jumbo" koji plovi pod bugarskom zastavom. 
 
Ubrzo su reagovale nadležne službe, a pokrenuta je i istraga. 
 
Na novosadskoj plaži Štrand zabranjeno je kupanje zbog izlivanja naftnog derivata. 
  • Zeljko

    20.06.2023 20:04
    Odgovornost-kazne
    Odgovorni iz nadleznog Ministarstva (i svi mediji) su odmah iskomentarisali da smo imali veliku srecu, da steta nije velika itd, u sta samo maloumna osoba moze poverovati! Pri tome niko ne kaze koji su uzroci katastrofe, ko je odgovoran, na koji nacin ce nadlezni kazniti pocinioce i preventivno spreciti buduce incidente ove vrste. Zataskavanje ce neko dobro naplatiti!
  • Bane

    20.06.2023 18:29
    Teci teci Dunave, al' ne pričaj nikome...
  • Lala iz Banata

    20.06.2023 15:36
    Jeeel
    Alooo znate li vi šta znači 35 tona goriva u vodi , neko ovde nekog zeza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti