Novosađanin ide na maratonsku trku u Italiju, potrebna mu je podrška

Novosađanin Duško Momić uveliko se priprema da učestvuje u najvećoj trci izdržljivosti "TOR330", koja će se u septembru održati u italijanskim Alpima.
Novosađanin ide na maratonsku trku u Italiju, potrebna mu je podrška
Foto: Pixabay
Trka, dužine 330 kilometara, trajaće od 10. do 16. septembra. Održava se u planinskoj regiji doline Aoste u severozapadnoj Italiji, a njeni planinski obronci idu prema velikim vrhovima Mon Blan i Materhorn.
Tokom šestodnevne trke, 1.100 trkača iz celog sveta pokušaće da što brže dođu do cilja.
Kako se navodi na sajtu "TOR330", ovo je jedina trka koja kombinuje duge staze sa individualnim stilom trkača i koja pokriva ceo region, trči se stazama u podnožju najviših vrhova Alpa i kroz prirodni park Gran Paradiso i regionalni park Mont Avic. 
 
Sportista Duško Momić jedan je od pet trkača iz Srbije koji će učestvovati u ovoj trci izdržljivosti. 
 
Kako kaže za 021.rs, ovaj maraton je zamišljen kao projekat čije pripreme traju tokom cele godine.
 
"Ja sam u ovom sportu već 25 godina, toliko sam stepenika i izazova prošao, da je prosto prirodno došao red i na ovaj tip trke. I prošle godine sam učestvovao na njoj, ali sam na 238 kilometru povredio nogu i nisam mogao da nastavim dalje", objašnjava.
 
Momić dodaje i da se za ovakav tip trke teško pripremati na našim prostorima.
 
"Poređenja radi, najviši vrh u Srbiji je Midžor koji je visok 2.169m, dok je Fruška gora visoka 539 metara. Zbog toga je priprema za trku na ovim predelima nemoguća, jedan deo se mora uraditi i na sličnom terenu kako bi se telo pripremilo. Na ovakvom tipu trke je potrebno da telo bude u saradnji sa psihom, što je veoma zahtevno. Maraton nije težak samo zbog kilometraže, već je u pitanju i teren koji je sav u kamenu", objašnjava.
 
Dodaje i da je priprema za trku jedno, ali da je "najveća misija oformiti budžet za ovako nešto".
 
"Zapravo, najveća je misija da se oformi budžet kako bi se ovakva trka uspešno savladala. Za ovaj maraton moraju da postoje finansije koje će vas izgurati da možete da odete spremni", navodi.
Momić dodaje da se obraćao raznim gradskim ustanovama, ali da nije naišao na pozitivnu reakciju.
 
"Ovo je projekat koji iziskuje dodatnu novčanu podršku i ja zovem i nadležne i pojedince kako bi mi izašli u susret, ali i dalje nema velikog odziva. Mislim da bi ovo institucije trebalo da rešavaju jer si ti kao učesnik u maratonu u Italiji pokretna reklama koja promoviše svoj grad i državu. Nažalost, čini mi se da trčanje ovde nije prepoznato kao sport", smatra.
 
On poziva svakoga ko misli da ovaj sport ima značaja, ko u ovome vidi nešto lepo i ko bi hteo da mu pomogne da ga kontaktira, te da će se dogovoriti kakvu podršku mogu da mu pruže.
  • Razum

    24.06.2023 13:31
    Trka
    I ja bi da trcim
  • B

    24.06.2023 08:18
    B
    Valjda treba Ministarstvo za Sport reagovati ne direktno Gradjani! Sto napisa jedan i ja bih na Letovanje i treba mi pomoć!
  • Lumanac

    24.06.2023 08:08
    Treba promovisati zdrave vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti