Ponude za fabriku vode u Temerinu neprihvatljive: Meštani ni posle 20 godina ne dobijaju pijaću vodu

Sve ponude na tenderu za izgradnju fabrike vode u Temerinu ocenjene su kao neprihvatljive, što je stavilo tačku na ovu nabavku koja je raspisana još pre više od pola godine.
Ponude za fabriku vode u Temerinu neprihvatljive: Meštani ni posle 20 godina ne dobijaju pijaću vodu
Foto: 021.rs
Na tender su se javile dve grupe ponuđača, a obe ponude su odbijene jer nisu ispunjeni zahtevani uslovi u vezi sa predmetom nabavke.

Nabavka je više puta menjana i obustavljana zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava. Opština je, inače, za ovu svrhu izdvojila skoro 1,4 milijarde dinara. 

Ovaj projekat trebalo je da barem delimično reši problem vodosnabdevanja u ovoj opštini, u kojoj je već 20 godina zabranjeno korišćenje vode za piće.
 
Iako nije reč o najvećem izvorištu, "Staro Đurđevo" se po kvalitetu sirove vode izdvaja. Kako je utvrđeno, čak i u ovom izvorištu vode postoji povećana koncentracija amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa.
 
Prethodno je u projektu fabrike navedeno da je, kako bi se ovi problemi uklonili, neophodno uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 
 
Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 

Podsetimo, još od 2003. u Temerinu je na snazi zabrana korišćenja vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva arsena u vodi. Uprkos tome, na iznenađenje građana, krajem prošle godine vodosnabdevanje poskupelo je za čak 40 odsto, a da nadležno preduzeće korisnike o tome uopšte nije ni obavestilo. 

  • Kiza Klisa

    04.07.2023 13:52
    Sta sam vam rekao - i sad se pitate zasto smo tu gde smo.
  • Kiza Klisa

    04.07.2023 12:38
    50 evara
    ...ajmo u 50 evara, da ce za sat-dva komentar "Pa sta" dobiti nekih 50 minusa.
  • SNS-Temerin

    04.07.2023 12:27
    Ali zato 20god uredno zaokruzuju na izborima koga treba, zar ne? Pa sad, pijte mastilo iz hemijske olovke kad vec vodu nemate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti