Đurić: Radimo na povećanju subvencija za privatne vrtiće, ali problem je nemoguće zauvek rešiti

Grad Novi Sad blizu je odluke da poveća iznos subvencija roditeljima čija deca pohađaju privatne vrtiće, kaže za 021.rs gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
Đurić: Radimo na povećanju subvencija za privatne vrtiće, ali problem je nemoguće zauvek rešiti
Foto: 021.rs

Đurić pojašnjava da je održan sastanak sa grupom roditelja čija deca pohađaju privatne predškolske ustanove, a koji nisu uspeli da decu upišu u vrtiće "Radosnog detinjstva".

U poslednje vreme je, kaže, Grad dobio više žalbi ovih roditelja, koji ukazuju na sve težu situaciju sa finansiranjem boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama. Na pitanje 021.rs šta je rešenje problema nedovoljnog kapaciteta novosadskih vrtića, Đurić kaže da Grad ima dve opcije.

"I da gradimo vrtiće i da probamo da povećamo subvencije za privatna zabavišta. Ali da li možemo da rešimo sve iz početka, jednom i zauvek, to mislim da je nemoguće. I kad sam ja išao u vrtić bili su isti ovi problemi, pričamo neke 42 godine unazad. Nikako ne može da se postigne da se sagradi onoliko koliko dece ima potrebe za vrtićem i to je zapravo, prema mom mišljenju, dobro u pogledu priraštaja", kaže gradonačelnik Novog Sada.
 
Precizira da će Grad krajem jula imati rebalans budžeta, do kada bi trebalo da se nađe rešenje za roditelje dece koja su u privatnim vrtićima. 
 
"Zaista je teško. Imamo 17.360 dece koja pohađaju besplatno vrtiće 'Radosnog detinjstva', a s druge strane ljudi doplaćuju, a možda bi i oni voleli da im deca idu u gradske vrtiće", kaže Đurić i dodaje da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo revidirati kako gradska odluka gleda na upis dece u vrtiće.
 
Iznos subvencije za boravak u jaslicama je 10.000 dinara mesečno, a za stariju decu je 8.000 dinara. Pritom, boravak u privatnim vrtićima je sve skuplji.
"Mislim da bismo išli ka pravdi kada bismo menjali gradsku odluku. Mislim da je vreme da pomognemo - troškovi života su veći, a subvencija je ostala ista", zaključak je Đurića.
 
Šta o rešavanju problema vrtića u Novom Sadu - uz osvrt na javnu tajnu o upisu "preko veze", misle drugi politički akteri u gradu čitajte OVDE.
  • Feeq

    07.07.2023 07:42
    Pacenik u raju
    Radis ti na sopstvenom povecanju subvencija i za prljavu vlast koja te je tu namestila da ispunjavas njihove zelje. Ne mlati praznu slamu.
  • Zebra

    05.07.2023 21:38
    Nemoguće rešiti problem vrtića u Novom Sadu? Možda za nekog iz SNSa ko radi samo u avom interesu i interesu pojedinaca.
  • Rale

    05.07.2023 21:28
    Ovde se bas sve raspada…
    A narodu I dalje lepo, ne bune se… Protestvuje 0,1% stanovnistva… Bice da je do nas, mi smo gov…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti