Na listi čekanja za "Radosno detinjstvo" više od 3.500 malih Novosađana

Preliminarna lista za upis dece u PU "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu objavljena je 13. juna, a kako za 021.rs kažu iz ove ustanove, na listi čekanja su 3.592 deteta.
Na listi čekanja za "Radosno detinjstvo" više od 3.500 malih Novosađana
Foto: 021.rs
Na konkursu za upis primljeno je 1.117 mališana, na raspisanih 1.582 mesta.

"Dakle, ostalo je 465 slobodnih mesta, koja su uglavnom na poludnevnom boravku, odnosno poneko slobodno mesto u jaslicama u prigradskim mestima", navode iz Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" za 021.rs.

Među decom koja su na listi čekanja najviše ih je u grupi od dve do tri godine - 1.135, potom mališana koji nisu napunili godinu dana - 1.028.
 
Na upis čeka i 552 mališana uzrasta između jedne i dve godine, 376 dece uzrasta između tri i četiri godine, 204 deteta od četiri do pet godina, 140 mališana između pet i šest godina, kao i 146 predškolaca.
 
Na poludnevni boravak čeka 11 malih Novosađana.
 
"Obavezne predškolce ćemo primiti. U obavezi smo na poludnevnom boravku, a na celodnevnom ako imamo slobodnog mesta. Roditelji su konkurisali za vrtiće gde nije bilo slobodnog mesta ili nema poludnevnog boravka, pa ćemo ih usmeravati u najbliže vrtiće, ali u svakom slučaju ih primiti na poludnevnom boravku", objašnjavaju iz PU "Radosno detinjstvo".
 
Dodaju da će decu upisivati u vrtiće i tokom leta, jer je Grad Novi Sad odobrio proširenje kapaciteta za 20 odsto.
 
Privatni vrtići poskupeli, subvencije ostale iste
 
Roditelji čija deca idu u privatne vrtiće, a koji su se javljali našem portalu, su, kako kažu, očajni.
 
"Pojedini vrtići su poslali nove cenovnike gde se cene dižu i do 100 odsto. Cenu dižu i do 42.000 dinara, bez opravdanog razloga, što je sada nemoguće plaćati. Čekali su da prođe upis u državne vrtiće, kako bi onda stavili roditelje pred svršen čin", kaže jedna Novosađanka za naš portal.
 
Subvencije se, napomije, nisu podizale od kad su uvedene i iznose 8.000 dinara za decu stariju od tri godine, a 10.000 dinara za decu mlađu od tri godine. 
 
"Naš gradonačelnik je izjavio jesenas da nema povećanja subvencija i sad, koliko vidim, dozvoljava ovaj haos sa poskupljenjem privatnih vrtića. Svake godine se organizuju peticije roditelja, ali naš gradonačelnik se pravi gluv i ne oglašava se na to. Lično sam na kabinet slala bar pet mejlova sa molbama bar za neki odgovor i nikad ga nisam dobila. Shvatili smo sad svi da je našem gradonačelniku bitnije ulaganje u zgrade nego u omladinu i decu", zaključuje.
 
SSP: Diskriminacija mališana koji nemaju sreću da se upišu u radosno detinjstvo
 
Juče, 27. juna, povodom nedostatka mesta u novosadskim vrtićima u sklopu PU "Radosno detinjstvo" oglasio se i Gradski odbor Stranke slobode i pravde, tvrdeći da vlast "godinama ignoriše ovaj gorući problem".
 
"Državni vrtići u Novom Sadu su besplatni za svih 17.000 dece koja pohađaju 'Radosno detinjstvo', a Grad delom subvencioniše boravak još 3.400 mališana koja idu privatne vrtiće, i to s 10.000 dinara za jaslice, a za stariju decu 8.000 dinara mesečno. Problem je što mnogim roditeljima ta subvencija nije dovoljna, jer se cene u privatnim vrtićima kreću i preko 25.000 dinara", naveo je GrO SSP.
 
Postavljaju pitanje zbog čega neka deca imaju pokrivenu punu cenu vrtića, a neka samo deo.
 
"Zar to nije diskriminacija mališana koji nisu imali tu 'sreću' da se upišu u 'Radosno detinjstvo'", pita SSP.
 
Iz Stranke slobode i pravde navode da je problem i to što ugovor "Radosnog detinjstva" i Grada predviđa da se u svaku grupu upisuje 20 odsto dece preko normativa.
 
"Odluka se donosi na osnovu proseka prisutnosti dece, ali se ne vodi računa o tome da to obuhvata i raspuste, kada je broj dece u vrtiću manji, ali da tada i zaposleni koriste svoje godišnje odmore. Takođe, 20 odsto se dodaje i grupama koje se prvi put formiraju, kao što je mlađa jaslena i mlađa vaspitna, iako se ne zna u kom broju će deca i dolaziti, pa se često dešava da jedan vaspitač mora da brine o prevelikom broju dece", objašnjavaju.
 
Kako kažu, grad za oko 17 hiljada mališana koji idu u "Radosno detinjstvo" izdvaja oko 650 miliona dinara godišnje.
 
"Ukoliko Grad nije u stanju da obezbedi besplatne vrtiće za svu našu decu, možda bi mogao da prestane da arči novac na 'turbo kružne tokove' ili građevinsko opremanje parcela za račun privatnih investitora. Stranka slobode i pravde zahteva da se obezbede subvencije privatnim vrtićima u punom iznosu, a roditelji da dobiju pravu mogućnost izbora ustanove bez obzira na cenu", zaključuju.
Dugogodišnji problem Novosađana
 
Nedostatak mesta u javnim vrtićima dugogodišnji je problem Novosađana. Čak i broj upisane dece prevazilazi i prostorni i kadrovski kapacitet ustanova.
 
Iako u privatnim vrtićima ima mesta, problem je što subvencije ne pokrivaju veći deo troškova, naročito nakon što je došlo do poskupljenja. 
 
Prošle godine su roditelji pokrenuli peticiju da se subvencije povećaju i skupili su 8.000 potpisa, ali to nije rezultiralo pozitivinim ishodom. 
 
Umesto toga, godinama unazad su liste čekanja i subvencije predmet političkih razmirica između Srpske napredne stranke i opozicije.
  • Мица

    28.06.2023 17:57
    Рачунам око 1500+ око 500 ту негде 2000 а још око 1500 остало на улици до 3.5000 па се после стручњаци питају ко вас је васпито ,јеси одрасто на улици има места на Стадиону Карађорђе важнији нам стадион од забавишта
  • Александар

    28.06.2023 11:42
    Евиденција
    Прва ствар која треба да се уради у вртићима је вођење исправне евиденције о присуству деце. Многи родитељи упишу децу и не шаљу их у вртић, или мало шаљу мало не шаљу, како им одговара. Када би се увели пенали, нпр. после неког броја неоправданих изостанака да родитељ плаћа пуну цену боравка, замислили би се да ли би онда уписивали децу у вртић.
  • Goran

    28.06.2023 11:33
    Kriminal
    U vrtićima ima dovoljno mesta, jednostavno sve funkcioniše po principu veze. Pogledajte kada izađu liste koliko se dece upisuje, evo na primer vrtić u Alekse Šantića, nijedno dete starosti 3 godine nije dobilo mesto regularno, a sve grupe pune. Na savetu roditelja ucenjuju roditelje da moraju da dolaze vikendom i sređuju vrtić, jer je to za našu decu jelte, dobra inspekcija njima treba da ih istrese iz gaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti