"Hrabriša": "Radosno detinjstvo" ignoriše inicijativu da decu sa retkim bolestima upiše prioritetno

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" nije reagovala na inicijativu za obezbeđivanje prioritetnog upisa i tretmana deci sa dijagnozom retkih bolesti, koju je pokrenulo udruženje "Hrabriša".
"Hrabriša": "Radosno detinjstvo" ignoriše inicijativu da decu sa retkim bolestima upiše prioritetno
Foto: 021.rs

Inicijativa je deo šire kampanje ovog udruženja za unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim bolestima. Podrazumeva bolji tretman ove dece u vrtićima, uključujući adekvatno davanje terapije (bez uslovljavanja roditelja da se prilagode uslovima u vrtićima, sami dolaze da deci daju lek i slično).

Trenutni formulari, naime, prepoznaju osetljive grupe dece sa smetnjama u razvoju i teškim bolestima, ali ne i sa hroničnim nezaraznim bolestima - poput dijabetesa. Deca sa hroničnim nezaraznim bolestima moraju da uzimaju terapiju u određeno vreme, što u teoriji postoji u vrtićima kroz individualni program službe u vrtiću. Međutim, na upisnom formularu ne postoji ova kategorija hroničnih nezaraznih bolesti.
 
"Hrabriša" je prošle godine imao i sastanke sa predstavnicima gradske vlasti, Pokrajinskim zaštitnikom građana - ombudsmanom, održane su radionice i ankete, a inicijativu za izmenu internih akata "Radosnog detinjstva" podržala je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Štaviše, Poverenica je 2. marta ove godine ministru prosvete Branku Ružiću uputila inicijativu za donošenje procedura o postupanju sa decom i učenicima sa retkim i hroničnim nezaraznim bolestima, a kako bi sva deca imala adekvatne uslove u vrtićima.
 
Uprkos svim ovim naporima, kako navode u udruženju, i novi konkurs za upis dece protiče na nepromenjen način i deca sa retkim bolestima nisu vidljiva u sistemu.
 
"Povodom vesti da je Predškolska ustanova 'Radosno detinjstvo' Novi Sad raspisala novi konkurs za upis dece u vrtiće, podsećamo rukovodstvo predškolske ustanove, kao i donosioce odluka na nivou Grada Novog Sada - da je neophodno obezbediti prioritetan upis i adekvatan tretman deci sa dijagnozom retkih bolesti i hroničnih nezaraznih bolesti. Konkurs za upis u 'Radosno detinjstvo' je raspisan, ali inicijativa nažalost nije usvojena te deca sa retkim, neurotransmiterskim i hroničnim nezaraznim bolestima ni ove godine neće biti prepoznata kao osetljiva grupa te će svi izazovi davanja terapije i dalje ostati nerešeni", poručuje predsednica udruženja "Hrabriša" Ivana Badnjarević.
 
Ona, u svakom slučaju, moli roditelje dece sa navedenim oboljenjima da komuniciraju transparentno sa zaposlenima iz "Radosnog detinjstva" i da prilože svu neophodnu dokumentaciju, kako bi zaposleni u predškolskoj ustanovi bili adekvatno informisani o svim potrebama dece prilikom upisa u vrtiće. 
Prema aktuelnom statutu "Radosnog detinjstva", prioritet za upis u vrtiće imaju deca iz društveno osetljivih grupa poput dece žrtava nasilja u porodici, korisnici usluga socijalne zaštite, deca čiji su roditelji ratni vojni invalidi itd. 
 
Predlog "Hrabriše" je da se na spisak dece sa prioritetom za upis dodaju i deca sa retkim, neurotransmiterskim i hroničnim nezaraznim bolestima. 
  • Јоца

    05.04.2023 09:59
    Родитељ са искуством
    На жалост све деце па онда и родитеља у вртићима у НС влада накарадни начин васпитања.Примењује се систем васпитавања "чопора" под маском неког скандинавског система.Чим дете неће да буде део "чопора" и занима га нешто више одмах се етикетира као проблематично и прави се огроман проблем.Шаље се код психолога са родитељима да их васпитачице и психолог убеде да дете има проблем.Једини проблем је што дете искаче из "чопора" и ремети идилични немар запослених.Прави доктор а не вртићки оцењује дете највишом оценом и скреће пажњу зашто се диже бука у вртићу.
    Овакве проблеме стварају васпитачице које раде по неким системима и само су им битне награде.Не презају да се обрачунају са родитељима зарад свог циља и иду дотле да се мешају у приватне животе и праве сплетке са погодним родиљима којима се улизују из неког разлога..Стварају око себе фаму "врхунских" педагога и недодирљивих стручњака искључиво својом причом а не радом.Због таквих већина дивних васпитачица и још дивнијих особа пада у сенку.Често их горе наведене колегинице етикетирају на врло ружан начин.
  • Čovečnost

    04.04.2023 15:45
    @B
    Čuli ste za zanimanje "medicinska sestra"? Po sistematizaciji PU je imaju. Možda bi mogle da rade posao za koji su se školovale. Možda bi vrtić mogli da platite, da ga ne upisujete preko veze i čuvate mesto 3 godine dok vaše mezimče ne ojača. Možda bi mogli da zaposle još vaspitača bez da moraju da imaju člansku kartu, dovoljno bi bilo da vole svoj posao i hoće da ga rade. Da u grupi bude optimalan broj dece, da ne "trpi cela grupa zbog jednog deteta koje ne može da se uklopi". A možda bi svi zajedno mogli da se za početak edukujete kako treba da izgleda inkluzija i čovečnost. Sudbina je čudo, nikad ne znaš šta te sutra čeka, tako da ne hulite
  • B

    04.04.2023 15:08
    ajde malo realnosti
    Sve je to lepo i zvuci humano, ali ko toj deci da daje terapiju?
    Vaspitacice?
    Da nauci 20 razlicitih bolesti i terapija?
    Onako, na pauzi za dorucak.
    Treba da vidite kako izgleda inkluzija i ovako, cela grupa trpi zbog jednog deteta, koje NE MOZE da se uklopi.
    Ali lako je glumiti humanost preko tudjih ledja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti