Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

Bista posvećena Dejanu Medakoviću otkrivena je danas u Sremskim Karlovcima.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković poručila je tom prilikom da je to kruna obeležavanja stogodišnjice od rođenja ovog velikana naše kulture i nauke i ličnosti koja je obeležila čitavu jednu epohu novije istoije Srbije brojnim aktivnostima.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što se delo akademika sabralo u Sremskim Karlovcima, centru srpske duhovnosti, kulture i obrazovanja ističući da naučni opus, marljiv i posvećen rad na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Dejana Medakovića, predstavljaju jednu od stožernih tačaka celokupnog stvaralaštva dvadesetog veka.

"Erudita najplemenitije vrste i renesansna ličnost svetskog formata, istovremeno je do najsitnijih detalja poznavao svoj narod, njegovu istoriju i kulturu, i bez greške umeo da prepozna ko su nam prijatelji u burnim vremenima i teškim okolnostima", izjavila je Gojković.
 
Ona je rekla da je posebno ponosna na to što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje njegovih "Izabranih dela iz istorije umetnosti", kao i na to što je podržalo izdanje monumentalnog dela "Srpski slikari 18-20. veka".

Ministarka kulture dodala je da je važno da se i nakon prestanka formalnog veka obeležavanja veka od njegovog rođenja neprestano podsećamo na Medakovića.

Svečanom otkrivanju biste u Кarlovačkoj gimnaziji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi porodice Medaković i poštovaoci Dejana Medakovića.

  • Uncle Albert

    07.07.2023 14:16
    Jel' i ovde inflacija na delu?
    U moje vreme, pre rata, bista je označavala da pored glave imamo i deo poprsja, bar do ključne kosti i još malo pride, ne nužno i ramena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti