Kraj za proteste u NS: Gradska opozicija odlučila da prekine okupljanja "Srbija protiv nasilja"

Novosadska opozicija odlučila je da stopira održavanje protesta "Srbija protiv nasilja" u vojvođanskoj prestonici, saznaje 021.rs.
Kraj za proteste u NS: Gradska opozicija odlučila da prekine okupljanja "Srbija protiv nasilja"
Foto: 021.rs

NAPOMENA: Nakon objavljivanja ovog teksta iz Beograda je stigao demanti poslanika Zajedno Nebojše Zelenovića koji je rekao da će protest biti nastavljen. Posle toga oglasio se i sekretar GrO Zajedno Mladen Cvijetić, koji je dao izjavu u tekstu pred vama, a koji je u saopštenju naveo da se protesti nastavljaju, kao i da anonimna izjava o prekidu protesta predstavlja "klasičan puč unutar novosadske opozicije". Nakon dva demantija, stiglo je i saopštenje o "protestnoj akciji" na kojoj će biti održan performans i konferencija za medije povodom godinu dana od sukoba zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Protestne šetnje koja se organizovala prethodnih nedelja u Novom Sadu neće biti. 

Protesti "Novi Sad protiv nasilja - sve mora da stane" bili su organizovani sedam puta, a na njima su građani davali podršku zahtevima koji su formulisani nakon dva masovna ubistva u Srbiji, u maju ove godine.
 
Odluka o tome da sve mora da stane, uključujući i proteste, doneta je u utorak na sastanku predstavnika opozicije i građanskih pokreta koji su bili tehnički organizatori dosadašnjih okupljanja.
Prema saznanjima 021.rs, za prekid protestnih okupljanja glasali su Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka, Srbija centar - SRCE, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Omladinska studentska akcija - OSA i Nova - da se struka pita.
 
Sastanak opozicionara je bio kratak i uglavnom se sveo na glasanje o prekidu protesta. Pojedini opozicionari su naveli da bi ovo mogla da bude samo "letnja pauza za godišnje odmore", te da se protesti nastave na jesen, ali do kraja nije zauzet zajednički stav o tome da se prekid protesta tako i predstavi.
 
Na mogućnost nastavka protesta na jesen ukazuje i sekretar Gradskog odbora Zajedno Mladen Cvijetić. On za 021.rs kaže da je odluka o obustavljanju protesta doneta većinom glasova predstavnika više od deset opozicionih stranaka i građanskih pokreta. 
 
Prema njegovim rečima, zbog vremenskih prilika i zbog toga što je opala energija građana, razmatraće se plasiranje ideje "Srbija protiv nasilja" u drugim oblicima.
 
"Gledaćemo da se 'Srbija protiv nasilja' u Novom Sadu plasira u nekim drugačijim formatima kako bismo sačuvali vatru za vreme kada se protest bude vratio na noge i kada se ljudi budu vratili na ulici u respektabilnom broju. Očekujemo da to bude na jesen, u septembru ili oktobru", navodi Cvijetić.
Opozicija se nije zvanično oglašavala nakon odluke da se protesti prekinu. Cvijetić navodi da će u petak protestno okupljanje zameniti konferencija za medije i protestna akcija - performans. 
 
Do prekida šetnji i blokada u Novom Sadu dolazi nakon što se u protekle četiri nedelje značajno smanjio broj okupljenih građana. Prethodno, tokom dva majska i prvog junskog protesta na ulicama Novog Sada bilo je više hiljada građana. 
 
Protestima "Srbija protiv nasilja" zahteva se smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje "promovišu mržnju i nasilje" (Pink i Hepi), ali i gašenja tabloidnih medija koji "objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks". 
  • Dusan

    22.07.2023 18:57
    @Ajme Nama
    Prijatelju smiri se , procitaj sta sam napisao, jedan potpuno neutralan komentar. Botina je neko iz neke stranke ,ja to to nisam, apsolutno ne zavisim od njih u bilo kom obliku, ni jednih nio drugih. Kada blokira neko ulicu kao sto to ovi "protestanti" rade, sprecavaju ono sto nam svima ustav RS garantuje ,a to je pravo na kretanje, dakle deluju protivustavno. Da su pristojni ,oni to nebi uradili, nebi ti se Cuta pojavljivao u majici za klosarenje u skupstini , donosio bluetooth zvucnik,urlao , itd , Obradovic isto, Marinika pozivala da priznamo da smo genocidan naro itd itd. Hteo sam da kazem da je borba protiv ovih na vlasti sa ovakom plejadom idijota nemoguca, a to ovaj narod na ulicama ne kapira. Nemoj da se nerviras,nista necemo tako promeniti na bolje.
  • Dejan

    21.07.2023 14:03
    Meni nije jasno kako se jos niko nije pojavio novi nepoznat da dostojno parira sns pa da vidimo,nego razjedinjena stara opozicija koja je vec bila na vlasti,i kojoj narod neveruje,hajde ima li ko novi pa da vidimo?
  • Jovan

    21.07.2023 13:22
    @Zebra
    U Francuskoj je na kraju izglasan zakon o penzijama - protesti nisu doneli nista, u Grckoj takodje... Vec dugo dugo traju ulicni protesti u Izraelu, Poljskoj, Peru, Iranu na kojima ima zrtava i desava se na ulicama svasta i opet su vlade ostale tu gde su bile i nisu izasle u susret zahtevima. Protestvovali su i u Britaniji... Nazalost, sirom sveta je slicno... u tome smo svi slicni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti