Sindikat novinara Srbije zatražio od Vučića da se povećaju zarade na RTV-u

Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštio je da je uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da podnese inicijativu Vladi Srbije da poveća plate zaposlenih u RTV-u za 12,5 odsto.
Sindikat novinara Srbije zatražio od Vučića da se povećaju zarade na RTV-u
Foto: 021.rs
Istovremeno, zahteva se rešavanje statusa novinara, angažovanih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.
"Javna medijska ustanova RTV korisnik je kako budžetskih sredstava, tako i javnih sredstava, budući da se delom finansira iz pretplate koju plaćaju građani, a delom iz budžetskih sredstava. Smatramo da je neprihvatljivo stanovište države da RTV nije javno preduzeće i da se povećanje plate zaposlenima u javnom sektoru ne odnosi i na Javnu medijsku ustanovu osnovanu za teritoriju Vojvodine", navedeno je u pismu.
Dodaje se da je u godinama fiskalne konsolidacije, RTV u potpunosti bila obuhvaćena merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Srbiji, kao što je umanjenje plate za deset odsto. 
 
Pismo je potpisao v.d. predsednika SINOS RTV Siniša Otašević. 
 
SINOS RTV takođe zahteva da se u radni odnos prime kolege koje godinama, a neki i decenijama, rade naizmenično po osnovu različitih ugovora - delom po osnovu ugovora o radu, a delom po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.
 
U pismu se navodi da se SINOS RTV tim povodom poslednjih meseci tri puta obraćao predsednici Vlade Srbije (27. aprila, 24. maja i 13. jula), ali odgovor nije dobio.
  • Markan

    24.07.2023 16:56
    Jedino što valja je Državni posao, ostali mogu da pokupe radne knjižice.
  • Bilja

    24.07.2023 09:00
    Evo i rts na jutarnjem programu vodi jedna voditeljka a ovi na rtv uvek moraju da vode dvoje.A i lepo imaju pauzu pa ne prave jutarnji ni razglednice vikendom.
  • NS

    23.07.2023 23:20
    Kakav narod takva i vlast
    RTV nije samo tv. To je i radio NS1, NS2, NS3, O radio. Tu su redakcije na srpskom, madjarskom, rumunskom, rusinskom, nemackom,.... 25 redakcija da ne duzim. Drugo, sta mislite zasto gomila novinara na RTV nema rešen status i zbog čega imaju neuporedivo manje plate nego naRTS... Da li je to xbog toga što su za SNS? Najlakše je kritikovati i ne uključiti mozak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti