Novosađani danas u novoj Kritičnoj masi: Vožnjom do boljih uslova za bicikliste u centru

Novo izdanje letnje Kritične mase, masovne vožnje biciklista ulicama Novog Sada, zakazano je za danas, 28. jul. Tema vožnje je potreba da se centar grada oslobodi pritiska motornog saobraćaja.
Novosađani danas u novoj Kritičnoj masi: Vožnjom do boljih uslova za bicikliste u centru
Foto: 021.rs

Organizator vožnje je Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), koja je i pokrenula Kritičnu masu u Novom Sadu pre 11 godina kao protestnu vožnju s ciljem skretanje pažnje na bezbednost i vidljivost biciklista u saobraćaju.

U ovom julskom izdanju vožnje, organizatori podsećaju da su inicirali "otvaranje" centra Novog Sada za bicikliste kroz zahteve nadležnoj gradskoj upravi da preispita svoje propise i omogući prolaz biciklista užim i širim centrom putem biciklističke zone i traka.

Istovremeno, NSBI pokušava da skrene pažnju na potrebu da se ulice poput Temerinske, Šafarikove i Jovana Subotića učine bezbednijim za biciklistički saobraćaj, a time i rasterećenije motornim saobraćajem. Na opasnosti koje vrebaju u ovim izuzetno preopterećenim ulicama upozorili su i stručnjaci u Smart studiji za Novi Sad iz 2017. godine, podseća NSBI.
 
"Da bi se stvorilo podsticajno okruženje za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, čime se građani motivišu na ovaj vid prevoza, mreža biciklističke infrastrukture mora biti, pre svega, koherentna i kvalitetna", napominju aktivisti.
 
Vožnja počinje u 17 časova iz Limanskog parka. Ruta duga oko osam kilometara vodi kroz Šekspirovu, a potom kroz niz gradskih bulevara - Bulevar cara Lazara, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar kneza Miloša, Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar vojvode Stepe i Bulevar Evrope.

Odatle će biciklisti izaći na Radomira Raše Radujkova, odnosno na novi park između Novog naselja i Detelinare, gde se vožnja završava.

  • Vlada

    29.07.2023 10:03
    @Nemanja

    Nema šta ova naprednjačka udruženja time da se bave, šanse su veče da će na planeti nestati goriva za automobile nego da ćemo prestati da vozimo kroz Dunavsku i Zmaj Jovinu. Jedino je pitanje da li će se iscrtati staze ko svet ili ćemo i dalje ovako, trećeg nema.
  • Dokle

    29.07.2023 00:16
    Večeras oko 23 časa na mostu slobode jedna traka prema kamenici jedna plus zustavna ka gradu. Vozim ka gradu kad odjednom ka meni na el. biciklu potpuno neosvetljen zaustavnom trakom uz most u kontra smeru frajer na tom elektiričnom biciklu!?!?!?!?!? Ladno sma ga mogao pokupiti pošto sam ga video tek na nekih 10 metara od mene a srećom je gužva pa se vozi polako. Da li je to normalno??? Ma bre ne bi vam dao ništa ni bici staze vi ste bre ludi i pošten svet treba da robija zbog samoubica.
  • Nemanja

    28.07.2023 20:20
    Nepoštovanje propisa
    Bilo bi divno da aktivisti NSBI učine isto tolike napore u edukaciji biciklista o saobraćajnim propisima.
    Svi građani su svedoci neverovatno velikog broja slučajeva nepoštovanja saobraćajnih pravila od strane biciklista.
    Pod hitno uvesti registarske oznake za bicikliste i adekvatne kazne!
    Voze se gde god im padne na pamet, i u suprotnim smerovima i kroz crveno i kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku i kejom po tartan stazi i šetalištu...
    Da se malo NSBI pozabavi ovim...
    I nemojte da polemiše o ovome jer za svaki navod ste svi barem jednom doživeli lično da vidite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti