Direktor NP "Fruška gora" o električnoj ogradi: Takva glupost nikom ne bi pala na pamet

Ograda pored Vile Ravne na Fruškoj gori predstavlja zaštitu za uzgajalište evropskog jelena i evropskog bizona, kaže direktor JPNP "Fruška gora" Živko Cvetković.
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" (OŠFG) je nedavno objavio da je deo nacionalnog parka oko ove vile "u žici sa sprovedenom strujom".
Cvetković u odgovoru za 021.rs demantuje navode novosadskih aktivista i kaže da kroz ogradu nije puštena struja.
"Takva glupost nikome na svetu ne bi pala na pamet. Sajle koje se nalaze na ogradi služe kao zaštita od pada grana i drveća na ogradu", navodi.
 
Cvetković podseća da je reintrodukcija evropskog bizona izvršena na Fruškoj gori i da se oni nalaze unutar sporne ograde, postavljene na uzgajalište.
 
Dodaje i da je postavljanje ove ograde sadržano u planskim dokumentima Lovne osnove i Godišnjem planu gazdovanja lovištem Nacionalnog parka Fruška gora za 2022/2023. godinu, kao i u Planu javnih nabavki.
 
Tender "Postavljanje i popravka zaštitne ograde (uklanjanje postojeće i postavljanje nove) u Ravnama" je zaključen 27. februara tekuće godine, a 13. marta je izabran ponuđač "Corpore Bonafides co" iz Lazarevca.
 
Kako se može videti na Portalu javnih nabavki, ova firma je ponudila cenu od skoro 7.5 miliona dinara sa PDV-om, a imala je rok da radove završi do 1. juna.
 
Cvetković dodaje da su u finansiranju unapređenja stanja lovišta korišćena sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Uprave za šume Republike Srbije.
Kako je 021.rs ranije pisao, uzgajalište evropskog jelena nalazi se odmah pored Vile Ravne, poznatije kao "Titova" ili "Lekina vila", koja se rekonstruiše.
  • Čemu pravdanje

    27.07.2023 08:33
    mora da bude struja
    Nemam pojma što se ovaj pravda ? U ogradi mora da bude struja, ako želiš da se ne razbeže Bizoni. Shvatiće to svi pre ili kasnije , pa će da u ogradu uvedu struju i da javno objave da mora da bude struja u ogradi. Ova ograda na slici bez struje nije dovoljna da zadrži Bizone. Obične krave na paši imaju ograde od struje, svugde u svetu. Jedino drvena ograda, tipa korala može da zadrži Bizone, a ovakva žičana ne, jer je dovoljno da samo jedan Bizon priđe i da mu krene da bude zanimljivo da se češe uz ogradu ili rogom da krene da to bode i da mu bude zanimljivo zvečanje ograde i ima da rasturi ogradu i da tuda svi Bizoni izađu. I kada se recimo pohvataju Bizoni i ta zicana ograda popravi, ponovo će taj isti Bizon kojem se to trljanje u ogradu svidelo će da se vrati i za 1 noć da ponovo rasturi ogradu. Ako imaš zicanu ogradu, normalno je da ima struja u njoj kako ti Krave ili Bizoni nebi pobegli. Čemu pravdanje ?
  • Uroš

    26.07.2023 20:38
    @Dragana
    Niko vam neće dozvoliti prilaz i slikanje objekata posebne namene. To je zabranjeno svuda u svetu.
  • Dragana

    26.07.2023 16:57
    Da je i prosle godine bilo ograde, bilo je..sa strujom ili bez, to vec ne znam. Ali isto tako vam majstori koji rekonstruisu vilu nece dozvoliti ni da pridjete a kamoli da je slikate...tako da nesto tu ne stima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti