Efektiva: Putnici što pre da pokrenu sporove zbog gašenja novosadske agencije

Putnici koji su potencijalno oštećeni gašenjem agencije "City travel" treba što pre da pokrenu sporove, upozorava udruženje "Efektiva".
Efektiva: Putnici što pre da pokrenu sporove zbog gašenja novosadske agencije
Foto: Pixabay

Ovo udruženje se oglašava zbog slučaja blokade računa i gašenja agencije "City travel" iz Novog Sada, vlasnika Gorana Pašića, što je pogodilo na desetina građana koji su imali aranžmane za letovanja udaljena nedelju dana od danas.

"Ono što znamo o slučaju je da je ova agencija postojala od 2010. godine, da je registrovana kao preduzetnik i da je posao prodaje turističkih putovanja obavljala kao posrednik, što znači da je prodavala putovanja drugih agencija, organizatora putovanja (u medijima se spominje agencija Fibula). Tokom perioda postojanja, agencija je nekoliko puta imala blokiran račun, uglavnom po jedan dan, ali je tokom 2021. bila u blokadi i 46 dana. Trenutno su računi blokirani za iznos od oko 370.500 dinara", navode u "Efektivi".

Kao posrednik u prodaji aranžmana, ova agencija nije bila u obavezi da ima polisu osiguranja, te tu ne postoji način da se oštećeni putnici obeštete, navodi udruženje. Isto tako, morala je da ima ugovor o posredovanju, sklopljen sa agencijom koja je organizator putovanja čije je aranžmane prodavala.
 
"Prema Pravilniku koji uređuje odnos organizatora putovanja i posrednika, ova agencija je imala obavezu da o prodatim aranžmanima, organizatora obavesti do kraja radnog dana, a u roku od 48 sati da prebaci naplaćeni novac. Da li je agencija to radila, odgovor mogu dati samo nadležni organi, jer ako jeste, onda putnici imaju pravo na realizaciju putovanja, s obzirom da je novac legao na račun organizatora", navodi se u saopštenju "Efektive".
 
Ovo udruženje zaključuje da je "City travel" blokiran na iznos od 3.000 evra, čime se postavlja pitanje razlike u novcu - gde je novac?
 
"Ako je oštećeno 50 ljudi, postavlja se pitanje gde je razlika novca. Sve to treba da ispitaju turistička inspekcija i MUP, nakon čega bi situacija oko prava putnika bila jasnija. Ako se utvrdi da je organizator primao novac od posrednika, ti putnici onda imaju pravo na realizaciju ili povraćaj uplata", navodi "Efektiva".
 
Ako je vlasnik agencije proneverio novac putnika, jedino što preostaje kao mogućnost za obeštećenje su privatne tužbe jer vlasnik odgovara i ličnom imovinom.

"Te sporove treba pokrenuti što pre, a nadležni bi morali, ako vlasnik ima imovinu, da istu stave pod privremenu blokadu, kao u nedavnom slučaju oca maloletnog dečaka iz tragedije 'Ribnikar'. Ovaj slučaj je još jedan hitan apel nadležnom ministarstvu da hitno sprovede izmene relevantnih propisa, uz učešće i predstavnika potrošača (putnika), kako bi se prava putnika maksimalno zaštitila. U konkretnom slučaju, posrednicima u prodaji putovanja treba zabraniti da primaju novac na svoj račun ili u kešu, već uplate moraju ići isključivo na račun organizatora putovanja. Na ovaj način bi se sprečilo da posrednici prisvoje novac putnika", apel je ovog udruženja.

  • Uroš

    07.08.2023 18:43
    Ima više rešenja
    Konkretna agencija je prema podacima apr "poklekla" već prošle godine, beležeći gubitak u poslovanju. Nema zaposlenih. Očigledno je u pitanju pronevera i gašenje sa umišljajem. Samo da neko od prevarenih ne "ugasi" ceo slučaj.
  • Gulla

    07.08.2023 18:40
    Tamo gde se jave kamatica i efektiva i dele savete, piši propalo, samo vajda za advokate, spor do besvesti,
  • Novosađanka

    07.08.2023 16:07
    Poznato
    Ovaj gospodin je zavrnuo i moje dve drugarice na identičan način pre 2 godine.
    Vara ljude po istom principu već više godina. Devojke uplatile aranžman u februaru, ali on uplatu nije prosledio turoperatoru, niti je izvršio rezervaciju. Otkrilo se slučajno kada su pozvale turoperatora da se raspitaju za termin polaska.
    Nakon toga je bilo prilično agresivan prema njima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti