RGZ o 7.000 evra mita u Novom Sadu: Čovek ujeo psa i ko je čiji radnik

Republički geodetski zavod reagovao je na informaciju da su uhapšeni radnici katastra u Novom Sadu zbog mita.
RGZ o 7.000 evra mita u Novom Sadu: Čovek ujeo psa i ko je čiji radnik
Foto: Pixabay

Mediji su ovu informaciju objavili nakon saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem se navodi da su M. M. (45) i R. J. (39) uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Prema saopštenju, M. M. je bivša radnica RGZ-a, Službe za katastar nepokretnosti u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a sumnjiči se da je 26. jula od punomoćnika stanova jedne zgrade u Novom Sadu zahtevala 7.000 evra.
 
Ona je posredovala kod R. J, koji je zaposlen u RGZ u Beogradu, kako bi ubrzao donošenje odluke o povlačenju žalbe jedne vlasnice stana. Na taj način bi se omogućio redovan postupak upisa prava svojine ostalih vlasnika stanova u navedenoj zgradu.
RGZ je sada izdao saopštenje pod naslovom "Čovek ujeo psa", reagujući upravo na pisanje medija. Oni su izneli nove detalje kako bi se dodatno rasvetlio ovaj slučaj.
 
Prema njihovim saznanjima, uhapšena M. M. "obavlja privatnu samostalnu delatnost koja se bavi konsalting uslugama u Novom Sadu" i nije radnik Službe za katastar nepokretnosti. 
 
"Dakle, čin primanja mita o kojem izveštavaju mediji nije izvršen od strane službenika RGZ-a, što predstavlja veliku razliku. Naime, RGZ je koristio svaku priliku da obavesti javnost da se lanac korupcije generiše iz spoljnih izvora, u povezanim sistemima, putem 'koruptivnih posrednika', koji vrše obmane, predstavljajući Katastar kao problem koji se rešava samo preko 'veze', pronalazeći u tome finansijski interes. Nažalost, narativ 'koruptivnih posrednika' prihvataju i dobronamerni (ali nedovoljno informisani) pojedinci, zbog čega se pogrešna percepcija korupcije širi u javnosti, slično kao mnoge 'teorije zavere'", navode u RGZ.  
Dodaju i da R. J. nije radnik Službe za katastar nepokretnosti u Novom Sadu, ali da jeste zaposlen u RGZ.
 
"I to ne na mestu državnog službenika - odgovornog lica, već kao referent - izvršilac (lice sa srednjom školskom spremom), a prema dosadašnjim saznanjima se ne dovodi u vezu sa samim činom traženja i primanja mita od 7.000 evra. Očekujemo da navedeno lice snosi odgovornost za sve kažnjive radnje ukoliko je učinilo, u čemu smo pružili svu potrebnu pomoć organima gonjenja, ali ne možemo da prećutimo izvrtanje činjenica", zaključuju u RGZ.
  • MARINA

    12.08.2023 09:07
    Dno dna -drugi stepen RGZ
    Podnela zahtev pre deset godina i ništa.Svima sam se žalila, ne znam kome nisam,kažu ima prethodnih zahteva,a prvi zahtev po redosledu rešavanja je na drugom stepenu i ne rešava se već tri godine, navodno imaju veliku gužvu i sada rade tek predmete iz 2018. godine,
    AJMO LJUDI ISPRED RGZ,BAR DA POKAŽEMO DA NISU SAVRŠENSTVO I DA SU LAŽLJIVCI NEOPEVANI, VIDIM DA MNOGI OD NAS IMAJU PROBLEM SA NJIMA
  • Tanja

    11.08.2023 16:49
    Bagra
    Kod mene stoji zabelezba postojanju tuzbe ,koju sam navodno trazila ja.Nikada je nisam ni trazila a danas dobijam od RGZ resenje kojim se odbija upis te iste zabelezbe...ko je ovde lud?Naravno,uplatiti taksu na resenje u roku od 10 dana!
  • Ns

    11.08.2023 11:39
    Uknjizbu garaze cekamo od 1970 godine. Toliko o njima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti