Biciklisti pozivaju na Kritičnu masu u Novom Sadu: "Izmene ZOBS ne donose nikakav napredak"

Novosadski biciklisti i biciklistkinje narednog petka, 25. avgusta, voze ulicama Novog Sada uz poruku da izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ne donose ništa dobro za vozače dvotočkaša.
Biciklisti pozivaju na Kritičnu masu u Novom Sadu: "Izmene ZOBS ne donose nikakav napredak"
Foto: 021.rs

U pitanju je tradicionalna masovna vožnja bicikala Kritična masa, koju je pokrenula i već 10 godina organizuje Novosadska biciklistička inicijativa.

O izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u poslednje vreme se mnogo govori u medijima jer donosi brojne diskutabilne izmene za veliki broj učesnika u saobraćaju - tu je definicija električnih trotineta, najava oduzimanja automobila, testiranje autonomnih vozila, novi uslovi za vozačke dozvole, kao i centralizacija novca od naplate prekršaja koji je do sada išao lokalnim samoupravama, a uskoro će ići u kasu MUP-a.

Od svih izmena u zakonu, nijedno ne unapređuje položaj biciklista. Prema Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, predložene izmene zakona su "propuštena prilika" za povećanje bezbednosti biciklista, dok se za trotinete uvode destimulišuća rešenja. 
 
"Biciklisti očekuju da će situacija postati još gora i da će, osim destimulisanja korišćenja lakih električnih vozila, morati da se bore protiv uvođenja loših rešenja i za bicikliste. Uz zaključak 'ne napredujemo' biciklisti ocenjuju proces javne rasprave koji je vodilo ministarstvo kao ispunjavanje forme. Predlog izmena zakona došao je pred narodne poslanike uz odbacivanje gotovo svih predloga koja su udruženja u oblasti biciklističkog saobraćaja iznela sa ciljem poboljšanja bezbednosti biciklista i trotinetaša. Osim navedenog, u izmenama su se našli i predlozi o kojima se u toku javne rasprave uopšte nije vodila diskusija i javnost uopšte nije mogla da se izjašnjava o njima ili daje konstruktivne predloge", upozorava Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI).
 
Poziv na Kritičnu masu; Ilustracija: Anđela Stupar
 
Nezvanično, biciklistima je poručeno da deo predloga koji su upućeni mogu da "prođu" ukoliko prihvate "paket aranžman" sa predlozima koje želi da unese i MUP - koje su biciklisti ocenili kao neefikasne, štetne ili nepovezane sa predlozima biciklista.
 
"Među predlozima biciklista nalazile su se promene koje se odnose na obavezno rastojanje prilikom preticanja, kretanje u kontra-smeru (koje u Novom Sadu postoji više od decenije), mogućnost korišćenja žute trake (npr. mostovi), pojašnjenje kretanja biciklista u pešačkoj zoni, ali i sugestija da se električni trotineti izjednače sa biciklistima. Tema zabrane vožnje bicikla deci mlađoj od 12 godina na ulicama ostala je u zapećku, kao i zakonsko regulisanje prevoza dece u dečjim prikolicama za bicikle", poručuje NSBI u najavi nove Kritične mase.
Šta sa trotinetima?
 
NSBI smatra da će pravila za električne trotinete, koje predviđa zakon, biti destimulišuća. Tako je tu obavezna zaštitna oprema, guranje trotineta prilikom prelaska kolovoza, tehnički pregled i ograničenje u pogledu kretanja - jer se neformalno pominje da bi ovakva pravila trebalo uvoditi i biciklistima. 
 
"Ovakve mere će snažno destimulisati korišćenje bicikla u saobraćaju i poništiti pozitivne promene i vrednost ulaganja u gradovima Srbije, poput Novog Sada", stav je ovog novosadskog udruženja, koje poziva Novosađane da se masovno odazovu i odvozaju ulicama Novog Sada kao vid poruke donosiocima odluka.
 
Kritična masa će 25. avgusta krenuti u 17 časova, iz Limanskog parka.
  • Silver

    21.08.2023 12:23
    Novi Sad je idealan grad za vožnju bicikla i samim tim apsolutno je oprvadno i logično da se radi na poboljšanju uslova i zakona koji se odnosi na bicikliste. A frustrirani vozači motornih vozila će uvek naći razlog da budu...frustrirani jel, nekad su to pešaci, nekad biciklisti, a najčešće oni sami.
  • Uh!

    18.08.2023 12:47
    @Tikva
    18.08.2023 • 10:58
    Vaš komentar je školski primer antiteze >novosadskog< .

    Stvarno ‘argumentovano’ :-)))
  • @Tikva

    18.08.2023 10:58
    Vaš komentar je školski primer antiteze >novosadskog< .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti