Planira se stambeni kompleks na zemljištu koje je bilo misterija za stanovnike Novog naselja

Izmene urbanističkog plana za odavno planirani nastavak Bulevara vojvode Stepe predviđaju da se umesto poslovnih objekata do jednog sprata gradi stambeno-poslovni kompleks do pet spratova.
Planira se stambeni kompleks na zemljištu koje je bilo misterija za stanovnike Novog naselja
Foto: 021.rs (Screenshot/ Google Earth)

Ove izmene namene prostora, koji se na severu graniči sa Ulicom Karolja Seleša, dok je južna granica neizgrađeni nastavak bulevara, predstavljaju novinu, jer su do sada svi urbanistički planovi na ovom prostoru predviđali poslovne jednospratne objekte. 

Lokacija na kojoj se planira izgradnja bila je svojevrsna misterija za stanovnike ovog dela grada, pre svega Šarengrada u čijoj se blizini nalazi. Prostor je ograđen velikom ogradom od cigle, a na obodima se nalazi visoko drveće.
 
U samom ograđenom prostoru postoji objekat, ali zemljište nije bilo korišćeno. Naprotiv, neretko je bilo zapušteno i obraslo u travu. I taj jedan objekat koji je izgrađen, nelagalan je.
 
Prostor sa visokom ogradom, drvoredima i objektom izgledao je više kao nečije imanje, nego zemljište namenjeno za poslovanje. Ipak, sve do sada je upravo tu namenu imalo. Na njemu su se predviđali poslovni jednospratni objekti, ali je to izmenjeno.
Kako se može videti u dokumentaciji, prostor za ovu izmenu otvoren je prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana prošle godine. 
 
 
U prvobitnoj verziji plana koja je bila dostupna javnosti tokom javnog uvida, predviđeno je bilo poslovanje, dok je u finalnoj verziji, koja je usvojena na sednici Skupštine grada, ova lokacija namenjena za opštegradski centar.
 
U Konceptualnom planu, koji je sada na ranom javnom uvidu, gradski urbanisti navode da se na površini od 0,76 hektara trenutno nalazi jedan stambeni objekat i pomoćni objekat koji su sagrađeni bez dozvole, dok je ostatak površine zelena zona.
 
 
Predlog za izmenu namene prostora, kako se kaže u predlogu plana, proizlazi iz inicijative vlasnika zemljišta i objekata firme "Majur Group", koja je takođe finansirala izradu ovog dokumenta, a sve kako bi se postojeći Plan generalne regulacije prostora za mešovitu namenu zapadno od Subotičkog bulevara i severno od Bulevara vojvode Stepe uskladio sa onim što je definisano u GUP-u.
 
"Cilj je da se na osnovu izmena i dopuna, nakon donošenja, izdaju odobrenja za izgradnju u skladu sa namenom i pravilima uređenja i građenja koji se utvrđuju Planom. Takođe, cilj izmena Plana je da se, u skladu sa novim zahtevima korisnika prostora i stanjem na terenu, omogući realizacija planiranih sadržaja", navode gradski urbanisti.
 
Prema predloženom planu, opštegradski centar će uključivati poslovno-stambene objekte visine do pet spratova.
Izmene plana mogu se pogledati u prostorijama Mesne zajednice "Jugovićevo", na adresi Tarasa Ševčenka 1, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevar cara Lazara 3. Oni se mogu preuzeti i sa sajta Grada Novog Sada, kao i sa sajta Urbanizma.
 
Primedbe i sugestije se mogu dostaviti do završetka javnog uvida, 4. septembra, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove. Pismene primedbe se šalju na adresu Školska 3, ili putem elektronske pošte na planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Светислав

    30.11.2023 09:46
    Деградација
    Нови Сад је постао у последњих 20-так година бетонски саркофаг...Неће остати ништа зеленила ни паркова. Тешко будућим генерација, какав ће они имати живот не желим ни да знам.Тотално одсечени од природе.
  • Nebojsa

    25.08.2023 09:55
    A zašto se ne produžava bulevar vojvode stepe, da se rasteretiti futoški put ,jel to nečija kuća na trasi možda..?
  • Tamantije

    24.08.2023 22:12
    Tito
    Kad sirotinja kupuje bogat prodaje, a kad bogati kupuju onda sirotan prodaje.
    Dokle god je ovako mladi će odlaziti napolje, dolaziti azilanti, gubićemo tradiciju i veru, dobijati crnu decu, a kad se rasvestimo da nas više nema, biće kasno.
    Daj bože da grešim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti