FOTO, VIDEO: Stara zgrada ambulante u centru Novog Sada propada, papiri tavore u katastru

Ni posle više od decenije, Grad Novi Sad nije zvanično preuzeo zgradu bivšeg Doma zdravlja u Njegoševoj 32, tako da će obnova ovog zdanja morati još da čeka.
FOTO, VIDEO: Stara zgrada ambulante u centru Novog Sada propada, papiri tavore u katastru
Foto: 021.rs
U lokalnoj vlasti kažu da pre nego što bude uloženo u popravke objekta koji je pod zaštitom, Novi Sad mora prvo da se upiše u katastru kao vlasnik.
Olujno nevreme u julu je nanelo štetu mnogim objektima u vojvođanskoj prestonici. Među njima se našla i zgrada na uglu Njegoševe i Jovana Subotića, koja je napuštena već 12 godina, a pre toga je decenijama služila kao zdravstvena ustanova.
 
Usled oluje pojedini prozori su popucali i došlo je do otpadanja dela fasada, zbog čega je inspekcija okačila traku za zabranu prolaska pešacima. Traka je ubrzo pokidana. 
Vremenske neprilike dodatno su oštetile već oštećeni objekat. U podrumskom delu gotovo i da nema prozora, a sada su i na mnogim spratovima porazbijani.
 
Oštećenja na zgradi staroj više od stotinu godina nisu jedina. Veća oštećenja su u unutrašnjosti, zbog čega je 2011. godine doneta odluka da se Dom zdravlja odatle iseli.
 
 
Plan je bio da se objekat renovira, ali se to do danas nije dogodilo. 
 
Problem je što ni posle više od decenije Grad Novi Sad nije preuzeo upravljanje zgradom koja je pod zaštitom države kao kulturno-istorijska celina centra vojvođanske prestonice. Objekat ima i svoju istorijsku vrednost kao objekat koji je decenijama služio raznim medicinskim službama.
 
Na mestu Njegoševe 32 je do kraja 19. veka bio mali parni mlin, a potom je izgrađena zgrada koja je uglavnom služila za javne potrebe, što se i danas vidi na natpisu iznad ulaza "Okružni ured za osiguranje radnika". 
 
 
Najveći deo istorije je ipak služio za lečenje dece, prvo kao poliklinika, a potom kao deo Doma zdravlja Novi Sad. Većini Novosađana je poznato kao mesto na kom se duže vreme nalazilo noćno dežurstvo za decu i stomatologija. 
 
U Upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove za 021.rs kažu da je objekat u Njegoševoj bio u javnoj svojini Novog Sada i da ga je koristio Dom zdravlja koji ga je predao Gradu 5. oktobra 2021. godine, deceniju nakon što se ova služba iselila iz zgrade.
 
Iz lokalne vlasti nisu objasnili zašto je za ovu primopredaju trebalo da prođe 10 godina, a podsetimo da se 021.rs u prethodnoj deceniji više puta raspitivao o sudbini zgrade i da odgovora ni tada nije bilo.
Ovog puta iz gradske vlasti odgovaraju. Grad Novi Sad još uvek nije u posedu zgrade zbog zakonskih odredbi, jer je prema propisima ona najpre trebalo da se preda Republici Srbiji. Iako je Vlada Srbije odmah donela odluku da se objekat preda Novom Sadu, to do sada nije urađeno i čeka se na upis u katastru.
 
Zakonom o javnoj svojini, objašnjavaju u gradskoj upravi, predviđeno je da su kulturna dobra u javnoj svojini Republike Srbije, te je predmetni objekat, s obzirom na to da kod istog postoji zabeležba kulturnog dobra, prešao u svojinu Republike Srbije. Naime, Republika Srbija je putem Vlade RS donela odluku o vraćanju objekta u javnu svojinu Grada, o čemu su Grad Novi Sad i Republika Srbija zaključili Ugovor o prenosu prava svojine 29. septembra 2021. godine. 
 
"Tim Ugovorom je Republika Srbija na Grad Novi Sad prenela pravo javne svojine na navedenom objektu, površine 438 m2, sa građevinskim zemljištem. Na osnovu ovog ugovora, upisana je zabeležba u katastru nepokretnosti da je pokrenut postupak za promenu nosioca prava, a tiče se upisa prava javne svojine Grada Novog Sada na predmetnom objektu. Prema podacima iz katastra nepokretnosti zaključeni ugovor još uvek nije sproveden i na predmetnom objektu nije upisana javna svojina Grada Novog Sada, već je i dalje upisana javna svojina Republike Srbije. To znači da Grad Novi Sad sa predmetnim objektom ne može da raspolaže, niti da dobije dozvolu za izvođenje radova na rekonstrukciji objekta", poručuju za 021.rs iz Uprave za imovinu. 
 
Iz ove Uprave kažu i da nakon što Novi Sad bude upisan u katastru nepokretnosti kao nosilac prava javne svojine na predmetnom objektu, Grad će biti u mogućnosti da isti rekonstruiše.
  • RaleNS

    30.08.2023 05:40
    Mrzim Botove
    Centar grada, treba da ostane kakav je bio i pre 200 godina, samo da se obnovi izgled građevina spolja, a iznutra prilagodi nekoj nameni za opšte dobro. Meni se čini da je ovde samo jedan bot, ili možda svi ne znaju da se "ne" piše odvojeno od glagola.
  • Логичар

    28.08.2023 06:02
    Метафора здравственог система
    ...слика и прилика здравственог система Србије, али и односа према архитектонском наслеђу..када на пример на Подбари видите да се викендом руши нека кућа, знајте да инвеститор руши заштићено добро
  • Dragan

    27.08.2023 13:30
    Najžalosniji i najbedniji su neljudi botovi koji nemaju ni mrvice ljudskog samopoštovanja.. Nego za smrdljive pare sve lepe i pozitivne komentare naših sugradjana dislajkuju.. Kako se prodavali tako na lekove ne mogli sakupiti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.