Đenić o propaloj agenciji iz Novog Sada: Putnici nisu dobili ugovore, samo priznanice, mogu na sud

U oba slučaja prestanka rada turističkih agencija usred sezone, i u Kraljevu i u Novom Sadu, situacija je približno ista – putnici zapravo nisu dobijali ugovore o putovanju.
Đenić o propaloj agenciji iz Novog Sada: Putnici nisu dobili ugovore, samo priznanice, mogu na sud
Foto: Pixabay
To je ono što bi građani prvo i najbitnije trebalo da znaju prilikom ugovaranja jednog turističkog putovanja, kaže za RTS pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić.
Đenić je rekla da su ove godine zabeležena dva slučaja prestanka rada turističkih agencija usred sezone – po jedan u Novom Sadu i Kraljevu, a da su ostale prijave bile uobičajene za letnju sezonu.
"Ujednačen je broj kao i svake sezone, ali ova dva slučaja jesu bila neki izuzetak u odnosu na neko prethodno poslovanje prethodnih godina", istakla je Đenić.
 
Napomenula je da je važno da se građani uoči putovanja informišu o agenciji u kojoj uplaćuju putovanje, a naročito o načinu dobijanja dokumentacije.
 
"U oba slučaja, i agencija iz Kraljeva i agencija iz Novog Sada, situacija je približno ista. Putnice koje su se nama javljale u velikom broju, naročito iz Novog Sada, sada nešto manje iz Kraljeva, zapravo nisu dobijale ugovore o putovanju. I to je ono što bi putnici zapravo i prvo i najbitnije trebalo da znaju prilikom ugovaranja jednog turističkog putovanja sa agencijom, šta je to i šta su to njihova prava", navela je Đenić.
 
Dodala je da je potrebno da putnici dobiju ugovor o turističkom putovanju i dokumentaciju koja ide uz to, odnosno potvrdu o garanciji putovanja koja služi za obeštećenje putnika u slučaju zatvaranja agencije i sličnih situacija.
Istakla je da su putnici koji su uplatili putovanje u Novom Sadu dobili samo priznanicu i da im preostaje samo da se obrate sudu.
 
"Osim našeg inspekcijskog nadzora koji smo sproveli, podneli smo i četiri krivične prijave kada govorimo o situaciji u Novom Sadu, a u Kraljevu smo već obavestili policijsku upravu kako bi po istom postupili i da bi imali informaciju o oštećenom broju putnika od strane ove agencije", istakla je Đenić.
  • Vesna

    24.08.2023 17:20
    @Sale
    U pravu sre, avio karte i Booking dve nedelje u Španija je za skoro 800 eur jefrinije nego ista destinacija u istom periodu, na 10 dana preko Sabre..
  • nsss

    24.08.2023 09:59
    Tužiti? Kome? Sudu u Novom Sadu! Pa on je organizovao godinama putovanja, šoping ture... za radnike suda. Istanbul, Kipar, Pešta....
  • B

    24.08.2023 09:50
    Sale
    Slazem se ,Ali ovog coveka su svi privatno poznavali i putovali preko njega godinama,neko preko preporuka.Nekad je tesko Sam organziovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti