"Ciklonizacija" o brojnosti komaraca: Ovakva situacija u avgustu nije zabeležena unazad 50 godina

Ukoliko se najave zahlađenja za sutra, 29. avgust, ispostave tačnim, "Ciklonizacija" planira večernje kombinovane tretmane iz vazduha i sa zemlje protiv rečnih komaraca u Novom Sadu i Beočinu.
"Ciklonizacija" o brojnosti komaraca: Ovakva situacija u avgustu nije zabeležena unazad 50 godina
Foto: Pixabay

Ovo prethodnih dana nije bilo moguće, jer, kako kažu iz "Ciklonizacije" za 021.rs, na visokim temperaturama preparat iz aviona i helikoptera brzo isparava i ne dolazi u dodir sa komarcima. 

Tretman će biti izveden sa tri aviona, helikopterom i više od 20 ULV generatora na automobilima.
 
Prethodni tretmani su zato bili vršeni sa zemlje. Kako dodaju iz "Ciklonizacije", serija večernjih i jutarnjih tretmana izvedena je u periodu od 23. do 28. avgusta.
Ove godine, inače, primetno je više komaraca u Novom Sadu, Beočinu, Sremskim Karlovcima i okolini. Do povećanja broja komaraca došlo je zbog dugog perioda obilnih padavina i superćelijskih oluja, kao i nedavnih poplava u regionu. 
 
"Upravo ove poplave dovele su u prethodnim nedeljama do visokog vodostaja Dunava koji je napunio i aktivirao izvorišta rečnih komaraca. Posle povlačenja, uz visoke temperature vazduha, dobili smo hiperprodukciju komaraca na ogromnim površinama. Ovakva situacija u avgustu nije zabeležena unazad 50 godina, koliko se 'Ciklonizacija' bavi suzbijanjem komaraca na teritoriji Novog Sada. Stručnjaci 'Ciklonizacije' su, prateći sve parametre, predvideli ovu situaciju i već sa prvim aktiviranjem izvorišta početi su larvicidni tretmani. U momentu kada je došlo i do izletanja odraslih jedinki rečnih komaraca startovali su i tretmani protiv odraslih komaraca sa zemlje", objašnjavaju iz "Ciklonizacije".
 
Uprkos svakodnevnim tretmanima od 23. avgusta, hiperprodukcija je tolika da je u pojedinim delovima naselja već nekoliko dana povećana brojnost komaraca. 
 
Na ovom području dominantne su tri vrste komaraca. 
 
Osim ruralnih - rečnih komaraca, to su još urbani ili kućni komaraci, čija su izvorišta kanali, bare, i sve druge manje vodene površine u dvorištima, kao što su kišnjičare, kofe sa vodom, zapušeni oluci, septičke jame i od 2018. godine sa invazivnom tropskom vrstom azijskog tigrastog komaraca. 
 
Srtučnjaci "Ciklonizacije" detektovali su prvi put 2018. godine azijskog tigrastog komaraca koji je najverovatnije stigao u starim gumama. Prve jedinke detektovane su u široj okolini železničke stanice i od tada se šire po urbanom delu grada. Tigrasti komarac je tropska invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih desetak godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina i odsustva oštrih zima. Nešto je sitniji od domaćeg urbanog i rečnog komarca, ali je agresivniji jer grize tokom celog dana. Takođe za njegovu produkciju dovoljne su i minimalne količine vode, kao što je poklopac od tegle ili čak čep od pivske flaše.
 
"Prema tretnutnim analizama, populacija azijskog komarca u urbanim zonama Novog Sada je 20 odsto, dok preostalih 80 odsto čine rečni i kućni komarci. Povećana brojnost populacije azijskog tigrastog komaraca, posledica je čestih padavina koje su aktivirale mikroizvorišta ove vrste komaraca u privatnim i poslovnim dvorištima u urabnom delu grada. Poslednji u nizu ciljanih tretmana protiv ove vrste invazivnih komaraca na teritoriji Grada Novog Sada izveden je 16. i 17. avgusta u večernjim i ranim jutarnjim časovima, ULV generatorima sa vozila", navode u "Ciklonizaciji".

Napominju da projekat ispuštanja sterilnih mužjaka azijskog tigratskog komarca nije deo sistematske akcije zaštite građana koju sprovodi "Ciklonizacija", već je reč o istraživačkom projektu Poljoprivrednog fakulteta. Ističu, ipak, da to nema veze sa povećanom brojnošću komaraca, te da je termin "mutirani komarci" koji se viđa po mrežama pogrešan. 

  • Marko

    30.08.2023 03:05
    Najezda
    Ovo je neviđeno. Danas preko 15 ujeda komarca. Celo telo svrbi, ništa ne pomaže. Šta je ovo ljudi moji? Da li vi uopšte radite svoj posao ili samo ispuštate nove komarce? Postalo je prosto nemoguće izaći napolje.
  • Lela

    29.08.2023 13:32
    Da ste prskali na vreme sve bi bilo u redu. Mislim da je sada kasno. Potrebno je uništiti larve, sad je kasno.
  • mile

    29.08.2023 07:10
    Treba uštojiti 100.000 komaraca ej! Al je to sporan i pipav posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti