Sindikat vatrogasaca traži od MUP-a izjednačavanje plate sa policajcima: Ispravka nepravde iz 2019.

Sindikat vatrogasaca Srbije je u utorak, 12. septembra, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uputio zahtev za izjednačavanje plata sa platama policajaca.
Sindikat vatrogasaca traži od MUP-a izjednačavanje plate sa policajcima: Ispravka nepravde iz 2019.
Foto: 021.rs
Kako navode na svojoj Fejsbuk stranici, ovo pitanje je veoma bitno za sve vatrogasce-spasioce s obzirom na važnost i rizike koje oba zanimanja nose.
U dopisu koji su poslali ministru Bratislavu Gašiću navode da je pitanje izjednačavanja plata ključno kako bi vatrogasci dobili "zasluženo priznanje i motivaciju".
"Kako je najavljeno povećanje plata u MUP-u, predlažemo da se planirana sredstva uvećaju kako bi se iskoristila prilika da se ispravi nepravda naneta vatrogascima tokom 2019. godine", navodi Sindikat.
 
Ističu kako vatrogasci-spasioci čine oko 10 odsto svih radnika u ovom ministarstvu, a razliku između plata u poređenju sa policajcima je takođe oko 10 odsto.
 
"Predlažemo da se planirana sredstva za povećanje plata svih radnika u MUP-u uvećaju za približno 10 odsto. Na taj način bi bilo dovoljno sredstava i da se plata vatrogasaca izjednači sa platama policajaca", navode iz ovog udruženja.
 
Dodaju i da je suma novca potrebna za ovaj dodatni korak relativno mala.
 
"Ovaj korak ne samo što bi obezbedio ravnopravnu naknadu za naše hrabre vatrogasce, već bi takođe podstakao veću motivaciju i zadovoljstvo zaposlenih, što bi rezultiralo povećanom efikasnošću u obavljanju njihovih dužnosti i boljom zaštitom naših građana", piše u dopisu.
Osim toga, Savez vatrogasaca Srbije uputio je dopis i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.
 
Ovaj savez postoji od 2009. godine i broji skoro 1.200 članova, a centala mu je u Novom Sadu.
  • Lalo

    15.09.2023 09:28
    Pandora
    Sa povecanjem koeficijenata spremacicama i domarima je otvorena Pandorina kutija i sve dolazi na svoje polako. Ovo je sve posledica nezakonitog obracuna minimalne zarade u javnom sektoru. Vrhovni sud je takav obracun zastitio ali se blizi odluka Ustavnog i svima je jasno kakva jedino moze biti. Zato su i povecali koeficijente sad u septembru, ali sad svi traze svoje - i to opravdano. Dosta je bilo zabijanja glave u pesak. Plus inflacija i parizer, gotovo, ne mogu vise ni sudovi da se opiru, moraju suditi po zakonu a ne diktatu.
  • Oki

    14.09.2023 12:07
    Sramota
    Imaju deset intervencija spavaju noću i hoće istu platu nek oni idu pod lokalnu upravu.....
  • Petar

    13.09.2023 22:49
    Plate vatrogasaca
    Sramota je da vatrogasci imaju male plate, vatrogasac u srbiji ima 60 000 platu, rade mnoge poslove u mupu, oboljevaju od mnogih bolesti, uvek su tu za gradjane, daju sebe 300 %, rade po vise poslova privatno da mogu da prehrane svoje porodice. Oni su skromni traze 10% a njima plata treba da bude minimum 1000-1500e. Sve najbolje dobrim i hrabrim ljudima nasim Vatrogascima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti