Danas protest ispred sedišta NP "Fruška gora" zbog prekomerne seče: Drveće je već stradalo u olujama

Protest pod nazivom "Stop seči šuma" održaće se ispred Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu danas, 23. septembra.
Danas protest ispred sedišta NP "Fruška gora" zbog prekomerne seče: Drveće je već stradalo u olujama
Foto: 021.rs

Protest organizuje Pokret Odbranimo šume Fruške gore zbog kulminacije planske seče na području Nacionalnog parka. Okupljanje učesnika ispred zgrade javnog preduzeća zakazano je za podne.

Kako za 021.rs kaže Dragana Arsić iz ovog pokreta, situacija je prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja.

"Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao, da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma", objašnjava Arsić.
 
Na protestu će, kaže, tražiti da se donese odluka o moratorijumu na seču šuma u Nacionalnom parku, ali i u celoj Vojvodini. Takođe, zahtevaće da se za vreme moratorijuma uradi potpuna sanacija šuma.
 
"Od Pokrajinske vlade ćemo tražiti da se u Beogradu bori za vojvođanske šume i za naš najstariji nacionalni park. Zašto oni postoje nego da zastupaju interese pokrajine? Nama je dosta više priče o tome, kad god se pokrene tema zaštite šuma da oni nisu nadležni. Lepo je to što se Mirović uključio u promociju biciklizma i vinskog turizma, ali on bi trebalo javno da zastupa i javno da se zalaže za moratorijum na seču šuma i za intenzivno pošumljavanje, naravno, ne ovim topolama već kvalitetnim domaćim vrstama. Neka naprave plan kako da budu nadležni i izađu sa konkretnim zahtevima. Da se izmene zakoni koji su neadekvatni", kaže Arsić. 
 
U svojim zahtevima, dodaje, neće zaboraviti ni Srpsku pravoslavnu crkvu. 
 
"Oni su dobili restitucijom šume, sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju", pita Arsić.
 
Ističe da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene. 
 
"Mi smo tražili da nacionalni parkovi ne budu akcionarska društva, već državne ustanove, da u upravnom odboru sede i predstavnici države, stručnih organizacija, nevladinog sektora i lokalne zajednice. To je taj model upravljanja koji recimo imamo u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji", zaključuje.
Inače, kako je 021.rs ranije pisao, olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu ovog leta nanelo je ogromnu štetu drveću na Fruškoj gori. 
 
"Na osnovu trenutno izvršenih monitoringa, štete od nevremena nad šumskim ekosistemima iznose približno 71.000 m3, a odnose se na izvaljena, prelomljena kao i oštećena stabla na celoj teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Trenutni podaci predstavljaju procenu nakon obilaska stručne službe za uzgoj i zaštitu šumskih ekosistema, koja je krenula sa detaljnim premerom i doznačavanjem oštećenih stabala, što je kompleksan posao, te samim tim iziskuje duži vremenski period kako bi se utvrdile tačne količine", naveli su u javnom preduzeću za naš portal.
 
JPNP "Fruška gora" je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa privrednim subjektima za seču i izvlačenje drvnih sortimenata nakon olujnog nevremena.
 
Vrednost ovih ugovora je 115 miliona dinara.
 
U javnom preduzeću su naveli da će, kada stabla budu posečena, obeležena i izvučena na šumska stovarišta, biti prodata. 
 
Dodali su da će se prihod od prodaje upotrebiti za ponovno pošumljavanje, popunjavanje i podsađivanje oštećenih površina na Fruškoj gori. 
  • Nemanja

    24.09.2023 10:29
    @Sremac

    Rekao bih da čovek ima sasvim normalnu reakciju na parazite i štetočine.
  • Sremac

    23.09.2023 20:34
    Fruska gora
    Fruska gora pripada velikim mocnicima koji vladaju i vlasnici su pola Fruske gore . Ko im je dozvolio i omogucio to treba se zapitati ? Ko jos prodaje Nacionalni park po kom zakonu . U sve je umesana crkva i lokalni mocnici sa Nacionalnim parkom i sve nude i prodaju poznatom kupcu
  • Nadja

    23.09.2023 16:23
    Nedajte, Bgd je upropašcen, okolina, nema drveta a kamo li šume, nema lepe zgrade, oni ce do 2027 upropadtiti celu Srbiju. Borimo se ljudi , motke usrane i udri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti