Pravnosnažna presuda u korist aktivistkinje po tužbi suvlasnice Galensa

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravnosnažnu presudu kojom odbija žalbu suvlasnice Galensa Sanje Petrić i potvrđuje odluku osnovnog suda u korist aktivistkinje Dragane Arsić.
Pravnosnažna presuda u korist aktivistkinje po tužbi suvlasnice Galensa
Foto: 021.rs

Petrić je žalbom tražila da joj Arsić isplati ukupno 800.000 dinara za povredu ugleda i pretrpljeni strah, zbog protesta protiv ograđivanja dela nacionalnog parka Fruška gora.

Sanja Petrić je uputila tužbeni zahtev kojim je tražila da joj Arsić, aktivistkinja pokreta Odbranimo šume Fruške gore isplati ukupno 800.000 dinara na ime nematerijalne štete za povredu časti i ugleda, za strah i duševne bolove i prava na imovinu.

Petrić je ovom presudom obavezana da Dragani Arsić nadoknadi troškove sudskog postupka u iznosu od 89.600 dinara.
 
Kako se navodi u presudi u koju je 021.rs imao uvid, Petrić je u vreme protesta koji je prolazio delom kroz njeno imanje bila u kući u Novom Sadu, a o dešavanjima je bila obaveštena preko video materijala koji je emitovan na Fejsbuk stranici Pokreta OŠFG.
 
Navela je da je tom prilikom osetila strah za bezbednost prisutnih na imanju, kao i da je imala potrebu da daje objašnjenja poslovnim partnerima, pa se "nije osećala prijatno". Bila je, kako je tvrdila, zabrinuta i zbog toga što se ime njenog supruga dovodi u vezu sa predstavnicima lokalne vlasti i problemima u društvenoj zajednici.
 
"Na osnovu utvrđenih činjenica, prvostepeni sud je odbio tužbeni zahtev uz obrazloženje da tužilja nije dokazala da su radnjama tužene povređene vrednosti koje štiti pravni poredak... Sud nalazi da je događaj od 9. oktobra 2021. godine (protest) simbolična akcija usmerena na skretanje pažnje javnosti na delovanje institucija i ukazivanje na to da su vlasnici privatnih parcela koje se nalaze u granicama Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima, kako u naučno-istraživačke, tako i u rekreativne svrhe, a to uključuje i tuženu kao vlasnicu parcele koja se nalazi u području pod režimom drugog i trećeg stepena zaštite i deo je staništa strogo zaštićenih vrsta životinja", piše u presudi. 
 
Dodaje se da su sloboda okupljanja i izražavanja garantovani Ustavom, kao i da je delovanje udruženja kroz organizovano okupljanje građana legitiman način izražavanja sumnje ili nepoverenja u objektivno i zakonito vršenje poslova iz nadležnosti državnih institucija. 
 
"U konkretnom slučaju, ove radnje i izjave nisu bile usmerene na iznošenje klevetničkih tvrdnji, njima se ne ukazuje na negativan aspekt ličnosti tužilje, niti su one usmerene na omalovažavanje tužilje. Cilj okupljanja i delovanja građana je, prema pravilnom utvrđenju suda bio da se obavesti javnost o nepravilnostima koje je tužena prepoznala kao takve, a ne da se omalovaži tužilja... Tužiljin subjektivni osećaj neprijatnosti situacije u kojoj se našla, kao interesovanje njenog privatnog okruženja za dešavanja koja su njoj pričinjavala neprijatnost, nisu od uticaja na zaključak o povredi časti i ugleda koja bi predstavljala osnov za naknadu tražene štete", objašnjeno je u presudi.
 
Navodi se da nisu osnovani navodi za naknadu štete po osnovu pretrpljenog straha.
 
"Skup građana je prijavljen policiji, među okupljenim građanima nalazio se policajac u civilu, a u delovanju građana nije bilo elemenata nasilničkog ponašanja protiv integrtiteta bilo kog od zatečenih lica na imanju u vlasnštvu tužilje. Tužilja nije boravila na imanju u vreme okupljanja građana, te stoga objektivno nije mogla osetiti strah za ličnu bezbednost", dodaje se. 
 
Dragana Arsić za 021.rs kaže da ovakva odluka Apelacionog suda pokazuje da ipak ima i prava i pravde.
 
"U presudi se navodi i naše pravo da protestujemo i da ukazujemo na odgovornost institucija što smo zapravo na protestu i uradili. Obrazloženje je zaista sjajno i u duhu odbrane branitelja ljudskih prava i na ovaj sudski način", kaže Arsić i dodaje da se čekaju još dve drugostepene presude, te da se nada da će ova presuda na neki način uticati i na dve preostale. 
U prethodnom postupku po tužbi Nebojše Petrića zbog povrede časti, Apelacioni sud je preinačio odluku Osnovnog suda kojom se odbija tužbeni zahtev i naložio Dragani Arsić da mu plati 70.000 dinara jer ga je nazvala "tajkunom" i nanela "duševnu bol zbog povrede časti", kao i troškove suđenja u iznosu od 83.300 dinara. Nakon ove vesti, građani su se aktivirali i za manje od 24 sata uspeli da sakupe novac za plaćanje kazne. 
 
Ovo je jedan u nizu postupaka koje je bračni par Petrić vodio protiv aktivistkinje Dragane Arsić i drugih aktivista koji su protestovali na brdu Kesten na Fruškoj gori.
 
Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv aktivistkinje Dragane Arsić u kojoj je tražila kaznu od godinu dana zatvora. Osnovni sud u Novom Sadu odbacio je četiri tužbena zahteva, uključujući i ovaj koji je sada Apelacioni sud delimično usvojio. 
  • NS Sava

    17.10.2023 13:03
    Primer
    Dragana Arsic je primer istinskog patriote,hvala joj! Ona je jedan od heroja Srbije 21veka! A ne... neki koji stalno za sebe pricaju da su patriote a to nisu.
  • VladaN

    17.09.2023 20:42
    Godpodjo Petrić,..
    … sada bar svi znamo kako je vaša čast jeftina. Preporučujem da pročitate “Pokondirenu tikvu”, a ako vam čitanje ne ide od ruke idite do pozorišta. Možda nešto i shvatite.
  • Korak napred

    15.09.2023 13:13
    Još uvek nije skinuta kapija koju su Petrići postavili na javnom putu u naselju Kesten, i time onemogućili šetnju po planiranskim stazama u tom delu Fruške Gore. Toliko o propisima, pravdi, institucijama i sl...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti