"Bravo": Da Grad Novi Sad otkupi kuću u kojoj je bila čuvena kafana "Tri krune"

Građanski pokret "Bravo" saopštio je da podnosi inicijativu da Grad Novi Sad otkupi objekat u kom se nekada nalazila čuvena kafana "Tri krune" i da taj objekat bude mesto kulture.
"Bravo": Da Grad Novi Sad otkupi kuću u kojoj je bila čuvena kafana "Tri krune"
Foto: 021.rs
"Kao i većina građana, smatramo da je nedopustivo da se i dalje kultura i istorija Novog Sada urušavaju i da umesto poznate kafane i potencijalnog mesta kulture ovde nikne još jedna od mnogobrojnih višespratnica", navode u tom pokretu.
Ova kuća nalazi se na uglu Temerinske i Kisačke ulice.
 
Kako je 021.rs ranije objavio, prodaja zgrade zakazana je za ponedeljak, 25. septembar. Objekat je ponuđen na prodaju za 23,6 miliona dinara.
Kupac će postati većinski vlasnik objekta koji je zaštićen kao spomenik kulture, dok će manji udeo u vlasništvu imati Novi Sad i dve privatne firme.
 
Prodaja jednospratnice sa dvorišnim objektima, od kojih su neki nelegalno sagrađeni, sprovodi se u sklopu izvršnog postupka protiv Milomira Joksimovića, poznatijeg kao Miša Omega.
 
U toj kući se nekada nalazila čuvena kafana "Tri krune", a već godinama unazad je u lošem stanju i u njoj je smeštena kineska prodavnica.
 
Kuću je 1902. godine podigao čuveni veleposednik Lazar Dunđerski, prema projektu Imrea Kvarcvegera. 
 
Uz kuću Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj, predviđeno je da i ovaj objekat ostane sačuvan kao nepokretno kulturno dobro.
  • Duda

    17.09.2023 21:50
    Naravno po ovima sto su su pristigli treba porusiti sve sto je cinillo Novi sad. Zidaju jeftine betonske zgrade bez zelenila i decijih igralista . Pranje novca kupili ih oni koji su pristigli sa Grmeca iz Crne Gore stecene ko zna na koji nacin. Nisu postovali svoje a gde bi tudje.
  • Gojko

    17.09.2023 09:39
    Gojko
    Bravo skupite pare,otkupite i renovirajte za vase potrebe! Kakve ja koristi imam od tog rugla sem sto napisa jedan,samo otimaju ovo Malo crkavice,putem raznih nameta za neke zastite itd! To vreme je daleka,proslost ja da placam vi da laprdate i uzivate!!! Ko ima plati,kupuju i radi sta hoce da bi zaradijo! Evo skoro sedma decenija mi je i nikada nisam musta dobio besplatno od Muzeja Pozorista i raznih objekata pod Zastitom…samo mi skidaju od mojih primanja! Vreme i zastareo Sistem vas je pregazilo kao i vecinu sve nas i lupetanju nikada kraja!
  • Dejo

    16.09.2023 22:07
    Joj
    Ovim se trebalo baviti prije pedeset godina ,dok je jos objekat bio u dobrom stanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti