Đurić ćuti o Novosađanima na Kosovu dok Vučiću poručuje da je uz njega

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić još uvek se nije oglasio o Novosađanima koji su se našli u središtu sukoba na Kosovu.
Đurić ćuti o Novosađanima na Kosovu dok Vučiću poručuje da je uz njega
Foto: 021.rs
U okršaju u selu Banjska na severu Kosova ubijeno je više osoba, među njima je četvoro Srba i jedan pripadnik Kosovske policije.
 
Nakon vesti o ubistvu policajca, pažnju javnosti je privukla informacija o tome da se u manastiru Banjska nalazi pedesetak vernika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje dece.
 
Ubrzo se saznalo i da su maskirana lica blindiranim vozilom provalili kroz zaključanu manastirsku kapiju. Iz bezbednosnih razloga, Novosađani, zajedno sa bratijom manastira, bili su zaključani u konaku.
Nekoliko sati nakon što se saznalo da su na Kosovu, u manastiru, i građani Novog Sada, portal 021.rs uputio je pitanja Službi za informisanje Grada Novog Sada o tome da li je gradonačelnik kontaktirao nadležne kako bi se saznalo o kojem broju Novosađana je reč, da li je stupio u kontakt sa nekima od njih, ali i da li se radi na pronalaženju načina za njihov bezbedan povratak kući.
 
U toku dana, od iste službe kojoj su poslata pitanja, stigao je poziv medijima da će gradonačelnik, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, prisustvovati otvaranju nove zgrade policijske stanice u Radničkoj. 
Odgovori na pitanja, međutim, nisu stigli ni do objavljivanja ovog teksta. Jutros smo ponovo kontaktirali službu, ali je dobijen odgovor da je upit prosleđen dalje. No, ako već nije moglo pisanim putem, pokušali smo uživo. Novinari 021.rs otišli su na otvaranje policijske stanice kako bi gradonačelniku postavili pitanja. 
 
Ni tom prilikom nije bilo moguće dobiti odgovore, zato što su Đurić i ministar Gašić odlučili da je pametnije da pitanja nikada ni ne budu postavljena. Ministar i gradonačelnik došli su da se slikaju.
 
Novinarima je zabranjeno da postave pitanja. Iako će nadležni to objasniti time da "protokolom nije predviđeno postavljanje pitanje", suština je znatno drugačija, a ona je u cenzuri. 
 
Jasno, deo pitanja nije u nadležnosti gradonačelnika, ali je za očekivati nekakav osvrt prvog čoveka grada u trenutku kada se pedesetak sugrađana nađe u nekoj vrsti talačke krize.
Đurićeva tišina dobija novu dimenziju zbog objave na zvaničnom instagram profilu. 
 
U trenutku kada je i porodicama Novosađana koji su bili zaključani u manastiru nejasno zbog čega imaju tako oskudne informacije o bližnjima, na profilu gradonačelnika objavljena je, iz ugla vlasti i partije, verovatno najbitnija fotografija tog dana.
 
Posle dana i po tišine, na zvaničnom profilu gradonačelnika Novog Sada objavljena je fotografija predsednika na kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić, uz poruku: "Srbija je uz tebe".
 
Prema poslednjim informacijama, Novosađani su krenuli svojim kućama i prešli su na teritoriju Srbije.
 
Novosađani su, kako saznaje 021.rs, bili uplašeni zbog svega što se dešava, ali nisu imali informacije o ozbiljnosti događaja u čijem su se središtu našli. 
 
"Krenuli su nazad za Novi Sad, pod pratnjom su. Svi su dobro, zdravi i svi se vraćaju. Prati ih oklopno vozilo", rekao je izvor 021.rs.

Komentari 32

  • Драгана

    27.09.2023 20:41
    Д
    Какав народ, таква и држава.
    Сви су нашег рода: и позиција и опозиција.
    Какви су, такви су!!
    Нисам приметила неку велику разлику...
    Овим, како опозиција каже '' крезуби'' бар нешто и ураде у односу на '' интелектуалце''...
    Погледајте филм Што се боре мисли моје!!
    Убише човека, као псето, под утицајем страних служби...
    Будимо бар мало јединствени!!!
    Тог градоначелника сам видела пре пар дана у неком јутарњем програму.
  • Ана

    27.09.2023 19:27
    Сви паметни
    Сви паметни и теоретски потковани… а зато нико свој посао не ради. И што би? Лакше је паметовати.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    26.09.2023 23:42
    Јадна је та држава која води 'нојеву' политику и дозвољава да му неко некажњено терорише народ годинама уназад !
    (Мр Пит & 12 'гуслача')

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti