Koliko često Novosađani ne plate račun i pobegnu iz kafića i restorana?

Ponekad se nekome dogodi da nema dovoljno novca da plati račun u restoranu ili kafiću. Isto tako, konobarima se dešava da zateknu prazan sto i neplaćen račun.
Koliko često Novosađani ne plate račun i pobegnu iz kafića i restorana?
Foto: 021.rs
Nedavno se medijima proširila priča o vlasniku restorana na Floridi koji nije više mogao da trpi goste koji jedu, piju i na kraju ne plate račun. 
 
Problem je rešio tako što je počeo da objavljuje snimke osoba koje su ušle u njegov ugostiteljski objekat, uživali u obroku, a potom otišli ne ostavivši ni centa.
Tragom priče o "nestalim gostima" upitali smo i novosadske ugostitelje koliko često im se dešava da im mušterije "kidnu". Kako ističu, bežalo se uglavnom zbog sitnih iznosa. Ipak, ni to nije često, već s vremena na vreme.
 
Konobarica kafića u Dunavskoj ulici kaže da joj se u poslednjih godinu dana tri puta dogodilo da joj gosti pobegnu, a da ne plate račun.
 
"Dešavalo se i ranije, ali se u poslednjih godinu dana to dogodilo dva ili tri puta najviše. Dva puta je bio manji iznos i samo jednom mi se desilo da je u pitanju bio veći račun. Ne mislim da će to postati nekakav fenomen kod nas", kaže ona.
Jedan konobar iz Radničke ulice kaže da mu se dešavalo da gosti ne plate običnu kafu. Smatra da to nema nikakve veze s "debljinom novčanika" već isključivo s vaspitanjem.
 
Njegov kolega iz jednog od kafića u blizini Univerzitetskog kampusa kaže da mu se, dok je bio na praksi u školskom restoranu, dogodilo da "dva fina gospodina" pobegnu ne plativši račun.
 
"Imao sam takvu situaciju dok sam radio u školskom restoranu na praksi. Dva čoveka, civilizovanog i uljudnog izgleda su ušla u restoran, naručili da jedu i piju. Međutim, kada su obedovali, nisu imali para da plate i prosto su samo izašli i bilo je kasno da ih uhvatim", kaže on.
 
U jednom od restorana u centru grada poručuju da im se u poslednje vreme češće dešava da neko popije piće "na račun kuće", ali ih ne zaustavljaju zbog dobre poslovne prakse. 
 
"Popiju kafu na račun kuće, što bi se reklo. Jednostavno, ne plate račun. U dogovoru sa vlasnikom ugostiteljskog objekta ih ne zaustavljamo, ne vraćamo... Izbegne se neprijatna situacija, radimo to iz neke dobre poslovne prakse", poručuje konobarica.
Tehnička sekretarica Udruženja ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 Ružica Ćoškov kaže za 021.rs da na nivou udruženja nisu donosili odluke koje se tiču bežanja gostiju iz objekata. 
 
"Zaista nismo pričali o takvim temama, članovi nam se nisu javljali da im se to dešavalo. Ukoliko se tako nešto i dogodi, to se rešava odmah u lokalu", zaključuje ona.
 
Tekst je nastao u okviru prakse studenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • Nekromanser Sandro

    04.10.2023 17:17
    @SG
    Ako nema karticno placanje onda ne koristi njihove usluge jer ako svesno ne platis uslugu i pice/hranu koju si iskoristio i popio/pojeo svakako si lopina bez ikakvog opravdanja.
    Inace, vezano za tekst, jednom se ortaku dogodilo, pre 15 godina mozda, dok smo bili na fakultetu jos, da nije platio jer je momak zaboravio skroz na to. Ali je dosao kasnije uvece i objasnio sta se dogodilo i platio.
  • Minja

    03.10.2023 22:34
    Italijanski recept
    Italijansku premijerku Meloni su zvanicnici Albanije docekali sa inform. kako je grupa italijanskih turista izasla iz restor. ne plativsi rc. oko 80e. Meloni je zamolila It ambasad. u Alb. da sutra ode do tog rest.,i rekla je:"tim idijotima" plati rc. Naravno, vest su preneli kroz It. medije. Svidja mi se njen gest
  • SG

    03.10.2023 21:20
    Lokali koji nemaju karticno placanje zasluzuju da im gost ode i ne plati.
    Ej prodajes kafu za 200din, kosta te mozda 50din ali zao ti da das 5 ili 10 din provizije banci za karticno placanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti