Izabrano po troje kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Sekretar Crvenog krsta dr Dragan Lazić, bivša direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić" i profesorka matematike mr Ružica Vukobratović i Novosadski sajam predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu.
Izabrano po troje kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju
Foto: 021.rs
Protojerej stavrofor Branko Ćurčin, književnik mr Nenad Šaponja i Osnovna škola "Vuk Karadžić" predloženi za kandidate za Novembarsku povelju za 2023. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.
Dr Dragana Lazića za Oktobarsku nagradu predložili su Ustanova za decu i mlade Dečije selo "Dr Milorad Pavlović", Omladinski savez udruženja "Opens", OŠ "Svetozar Marković Toza" i Gradska biblioteka u Novom Sadu, a u inicijativi je između ostalog navedeno da dr Lazić više od 30 godina realizuje humanitarne aktivnosti i program Crvenog krsta, te da, pored mnogih dostignuća, promoviše volonterski rad sa posebnim akcentom na mlade, edukovane volontere koji čine buduću bazu organizacije.
Mr Ružicu Vukobratović za visoko gradsko priznanje predložio je Aktiv direktora srednjih škola, uz podršku prof. Biljane Matić i Jelene Gruba, a u inicijativi je navedeno da je mr Vukobratović uspešno rukovodila Gimnazijom tokom poslednjih 15 godina, da je doprinela za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa, uspostavljanju međunarodne saradnje, te da je bila predana i posvećena u svim oblastima školskog života i rada.
 
Da Oktobarsku nagradu dobije Novosadski sajam predložila je Turistička organizacija Grada Novog Sada, uz podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Radio-televizije Vojvodine i "Dnevnik Vojvodina Presa".
 
U inicijativi je između ostalog rečeno da je Novosadski sajam najstarija i vodeća sajamska kuća na ovim prostorima, koja se bavi priređivanjem sajmova i izložbi, organizovanjem kongresa i sličnih skupova, kao i ostalim delatnostima. Novosadski sajam ove godine obeležava sto godina od osnivanja, dok najznačajnija i najveća manifestacija sajma, Poljoprivredni sajam, obeležava 90 godina održavanja.
 
Protojereja stavrofora Branka Ćurčina za Novembarsku povelju predložio je Istorijski arhiv Grada Novog Sada, a u inicijativi je između ostalog navedeno da se u svom svešteničkom pozivu naročito isticao u radu s mladima, kao i s osobama obolelim od bolesti zavisnosti kroz rad terapijske zajednice "Zemlja živih", te da je duboko posvećen radu sa građanima Novog Sada, kroz bogoslovski i humanitarni rad. Takođe, u svom svestranom radu, bavio se istoriografijom, ostavivši iza sebe, između ostalog, i dela o novosadskim četvrtima Šangaju i Slanoj Bari.
 
Književnika mr Nenada Šaponju za gradsku nagradu predložili su Gradska biblioteka u Novom Sadu i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, a u inicijativi je navedeno da je mr Šaponja jedan od najznačajnijih kulturnih poslenika u Novom Sadu i šire, sa bogatom radnom biografijom. Mr Šaponja je srpski pesnik, esejista, književni kritičar, putopisac, rukovodilac Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", te da je u svim segmentima rada postigao izuzetne rezultate u negovanju i promociji srpske kulture u zemlji i inostranstvu.
Osnovnu škola "Vuk Karadžić" za Novembarsku povelju predložila je Mesna zajednica "Salajka", uz podršku Udruženja "Mileva Marić Ajnštajn" i to za postignute izuzetne rezultate iz oblasti prosvete i dostignuća u vaspitno-obrazovnom radu, ostvarene u dugogodišnjem radu kao jedne od najstarijih novosadskih šola, koja ove godine puni 111 godina postojanja.
 
Članovi Komisije predložili su da novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara.
 
Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.
  • Maca

    10.10.2023 21:48
    Koji bre crveni krst? Pa oni se bave prodajom garderobe…isto kao i one tri koje traže donacije da kuvaju za one koji nemaju…a ustvari svoje magacine pune pa sirotinji daju na kasikicu. Uverili smo se u njihovu “dobrotu”. Od jednom žive na visokoj nozi punih stomaka…normalno kad traže od drugih da im donose hranu.
  • Виолета

    10.10.2023 18:46
    Подгузна позадина
    Политичка сцена кандидате избацује као апарат лото лоптице.
    Дошло неко време када је политика услов за било коју професију, па тако и за награђивање. Никада прави и заслужни ствараоци и писци не стигну на ред за награду, јер не могу да се пробију од ових политичких подгузних мува које надиру са свих страна под снс палицом.
  • /

    10.10.2023 17:38
    /
    @Građanin
    da li se crveni krst zahvalio nekome ko je donirao nesto a da je obican gradjanin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti