Nagrada festivala "Videomedeja" pripala austrijskom performansu

Austrijanci Peter Kutin, Patrik Lehner i Matijas Lenc dobili su glavnu nagradu "Sfinga" 27. festivala novih medija Videomedeja, za performans uživo pod nazivom "Rotor - Sonic Body".

"Performans uživo spaja video art, mehanotroniku i muziku i podiže ih na jedan viši nivo", navodi se u obrazloženju žirija.

Internacionalni žiri činili su Kristl Baur iz Austrije, Mark Li iz Švajcarske i Filip Markovinović iz Srbije.

Festivalsku pohvalu dobila je Sara Lesli iz SAD za eksperimentalnu animaciju "Welcome to the Enclave".
 
Žiri je pohvalu dodelio i Vladimiru Todoroviću iz Australije za rad "Algodreams", koji je u celini sastavljen od fragmenata koje je stvorila veštačka inteligencija, kojoj je prvo dodeljeno da napiše scenario, odnosno da "sanja" o temama vezanim za budućnost čovečanstva.
 
Selekciona komisija 27. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija "Videomedeja" dodelila je nagradu "Bogdanka Poznanović" umetnici Miljani Niković iz Srbije za rad "Minutiae: One Film, Two Cuts".
 
Festival je okupio radove umetnika iz više od 25 zemalja, a prikazano je 67 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta.
 
Na konkurs je stiglo oko 800 radova iz čitavog sveta, od kojih je oko osam odsto uvršteno u festivalski program.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti