Uginuo bizon Đuka sa Fruške gore, iz Nacionalnog parka još uvek bez zvaničnih informacija

Bizon Đuka koji je na Frušku goru stigao marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje.

Iz JPNP "Fruška gora" nisu potvrdili da se ovo desilo, jer kako kažu za 021.rs "zvanično još ništa ne mogu da kažu".

Na ponovljeno pitanje da li se to desilo kažu da "verovatno jeste".

Navode da će zvanične informacije za javnost dati kada se oglasi i Naučno-veterinarski institut Novi Sad.
 
Tada će, kažu, izaći sa zvaničnim saopštenjem za javnost.  
 
S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak u populaciji bizona na Fruškoj gori, opstanak bizona na ovoj planini je neizvestan.
 
Bizon Đuka je na Frušku goru došao u okviru projekta 2022. godine, zajedno sa četiri ženke.
 
Ime su mu dali građani u okviru ankete koju je Javno preduzeće Nacionalni park "Fruška gora" sprovelo putem društvenih mreža i medija.
 
Građani su izglasali i da se četiri ženke zovu Fruška, Mila, Ninja i Cveta.
 
Kako su 2022. godine naveli u NP "Fruška gora", pre jednog veka u Evropi je bilo svega pedesetak jedinki evropskog bizona. Krajem 2023. godine je zaokružen vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10.000. 

S obzirom na to da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu, u njemu su učestvovali i stranci. Portal Euronews Srbija, kontaktirao je Fernanda Moresa, veterinara iz Španije koji je bio uključen u projekat.

On je naveo da ga iz Nacionalnog parka nisu obavestili da je Đuka uginuo i naglašava da je stado posetio početkom juna ove godine i da su tada bizoni imali "dijareju".

"Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama, pa sam pomislio da je sve u redu", navodi Mores za Euronews Srbija.

  • Debeli

    18.10.2023 06:18
    Kamen
    I kamen vam se raspada u ruci,bando
  • Neko

    17.10.2023 22:17
    Nepodnosljiva sredina
    Bizon nije izdrzao pritisak i haos pod kojim se zivi u Srbiji. Zamisite ni bizoni ne mogu da opstanu u nasoj zemlji.
  • Pera

    17.10.2023 20:52
    Da li ste primetili da neke ptice pevacice na Fruskoj gori imitiraju zvuk motornih testera? To je toliko rasiren zvuk na FG da su i ptice pocele da ga imitiraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti