Kiselina koja muči stomak: Da li je dovoljno samo korigovati ishranu?

Osobe koje imaju probleme sa želucem znaju kakva je gorušica patnja. Kada se kiselina, zadužena za varenje hrane, popne do jednjaka i nadraži sluzokožu, nastaje peckanje i bol.
Kiselina koja muči stomak: Da li je dovoljno samo korigovati ishranu?
Foto: Pexels

Ovo peckanje može da bude dugo i izuzetno bolno.

Hrana koja čeka na varenje spušta se u želudac iz jednjaka i tada nastupa kiselina. Ukoliko uspe da se "popne" u jednjak, a imamo slabost sfinktera koji kontroliše protok materija, ova kiselina će se u manjoj ili većoj količini zaglaviti u jednjaku.

Što vam je životni stil neuredniji, gorušica će biti upornija. Korekcije navika mogu značajno da doprinesu smanjenju učestalosti gorušice, ali postoje situacije kad je najbolje da posetite gastroenterologa i dobijete stručnu pomoć.
 
Koliko i šta jedete?
 
Jesti manje obroke je značajno kako bi stomak bio manje opterećen. Doktori će uvek savetovati umerenu i balansiranu ishranu jer je opterećenje na sistem varenja manji, pa samim tim i šanse da kiselina dopre do jednjaka.
 
Takođe, odabir namirnica jedan je od ključnog faktora za kontrolu gorušice. Stomak će biti mnogo više iritiran masnom i jače začinjenom hranom, alkoholnim napicima i kafom, ali i pojedine naizgled bezopasne namirnice mogu da budu problem za želudac. Tako, na primer, možda imate iritaciju zbog luka, paprike, grožđa, limuna i drugih citrusa. 
 
Zasigurno će vam unošenje više tečnosti poput vode i čaja pomoći, i kod čaja treba da budete pažljivi kako ne biste neželjeno izazvali dijareju.
 
Kako biste bili sigurniji u svoj odabir namirnica i napitaka, posetite gastroenterologa i posavetujte se o režimu ishrane, u skladu sa svojim stanjem.
 
Nemaju svi iste tegobe, pa je individualan pristup lečenju neophodan. 
 
Takođe, postoje situacije kada će vam gastroenterolog prepisati lekove adekvatne za vaš individualni slučaj jer ishrana nekad nije dovoljna. Ovi lekovi uzimaju se isključivo po uputstvu lekara.
 
Koliko se krećete?
 
Sedenje je boljka savremenog čoveka i sve više tegoba se povezuje s ovom praksom. Nažalost, mnogi su vezani za svoje stolice satima tokom dana, što dovodi do manje vremena u pokretu i više problema zbog ovog sedentarnog načina života.
 
Bilo kakva fizička aktivnost u kojoj uživate i koju redovno praktikujete imaće benefite za vase zdravlje. Bilo da je reč o redovnim šetnjama, plivanju, fitnesu, jogi, košarci ili drugim aktivnostima, najbitnije je da deo svog dana posvetite kretanju.
 
Stvorite nedeljnu rutinu od nekoliko treninga koju ćete poštovati i vrlo brzo ćete videti benefite.
Gde da potražite stručnu pomoć?
 
Gastroenterolog je adresa koju tražite. Na raspolaganju su vam stručnjaci novosadske Poliklinike "Uromedica NS", bilo da je reč o kiselini koja muči želudac, gastritisu ili drugoj gastrointestinalnoj tegobi. 
 
U Poliklinici "Uromedica NS", osim pregleda specijaliste, možete obaviti specijalističke preglede poput kolonoskopije, gastroskopije i anoskopije, koji neretko spasavaju živote. Dobićete korisne savete o negovanju životnog stila na način koji odgovara baš vama i koji je održiv.
 
Zakažite termin kod vrhunskih gastroenterologa već danas u Gundulićevoj 8 ili na broj telefona 021/261-11-88. Zakazivanje je moguće i putem mejla uromedicans1@gmail.com.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti