Pokrajina se sprema za izbore: Novi rebalans zbog hitnih troškova kampanje, ko se čega odriče?

Pokrajinska vlada upravo je pripremila treći, izborni rebalans budžeta kojim projektuje novac za vanredne pokrajinske izbore.
Pokrajina se sprema za izbore: Novi rebalans zbog hitnih troškova kampanje, ko se čega odriče?
Foto: 021.rs
Iako izbori još uvek nisu raspisani, očigledno će se održati - pojedini pokrajinski organi odrekli su se svojih investicija i projekata kako bi se prikupilo oko 350 miliona dinara za finansiranje kampanje.
Za sprovođenje prevremenih pokrajinskih izbora ukupno je potrebno oko 384,5 miliona dinara.
Ide se na treći rebalans budžeta APV jer u budžetskim rezervama Pokrajine nema dovoljno novca da se izmire izborne potrebe. Budžetska rezerva je, kako je obrazložena, Vojvodini važna i zbog vanrednih okolnosti, pa i klimatskih promena, a najverovatnije usled posledica koje je pokrajinski budžet pretrpeo nakon superćelijskih oluja u julu.
 
Tada se pokazalo da je ne samo celoj Vojvodini, nego i Gradu Novom Sadu za saniranje posledica potreban novac iz pokrajinskog budžeta, a sastavljači rebalansa oprezno ističu da se ovakve situacije mogu ponoviti.
 
"Primena ovog rešenja zahtevala je da se sagledaju mogućnosti, da se uz svođenje rizika na najmanju meru, određeni planirani rashodi i izdaci redukuju (smanje), a radi obezbeđivanja iznosa koji je procenjen kao potreban za sprovođenje prevremenih pokrajinskih izbora u 2023. godini. Nakon analize mogućih umanjenja rashoda, Pokrajinska vlada donela je zaključak 11. oktobra 2023. godine, kojim su utvrđene mogućnosti smanjenja sredstava u okviru određenih budžetskih korisnika, a radi obezbeđivanja sredstava potrebnih za troškove sprovođenja pokrajinskih izbora do kraja ove godine i za finansiranje troškova izborne kampanje u skladu s propisima", navodi se u obrazloženju trećeg rebalansa.
 
Ko se čega odrekao?
 
Pokrajinski sekretarijat za kulturu odrekao se 117,6 miliona dinara za planirano kapitalno održavanje Arhiva Vojvodine, što je ulaganje koje se najverovatnije odlaže za narednu godinu.
 
Sekretarijat za regionalni razvoj odrekao se 50 miliona dinara prethodno namenjenih za podsticaje za mere bržeg privrednog razvoja - odnosno za subvencije za podršku privredi za nabavku opreme. Takav konkurs za privrednike se, stoga, neće sprovesti. 
 
Sekretarijat za urbanizam odrekao se 20 miliona dinara namenjenih za monitoring i informacioni sistem životne sredine.
 
Takođe, Pokrajina je odlučila i da smanji iznos planiran za otplatu javnog duga za 56,9 miliona dinara, kao i svoje učešće u projektima koje sufinansira Evropska unija za 162,3 miliona dinara.
 
Celokupan pokrajinski budžet ne menja se drastično ovim okolnostima. Projektuje se na iznos od 123 miliona dinara i veći je za 104 miliona dinara u odnosu na drugi relabans.
 
Smanjuju se sume iz budžetskih rezervi budući da, do kraja godine, neće biti presudne. Stalna budžetska rezerva planirana je u iznosu od 557,9 miliona dinara i nakon upotrebe do 10. oktobra, preostali iznos sredstava utvrđen ovom odlukom je svega sedam miliona dinara. Za poređenje, stalna budžetska rezerva je prethodnim rebalansom planirana na 535,9 miliona dinara.
 
Tekuća budžetska rezerva koja se zadržava iznosi samo 247,7 miliona dinara, u poređenju sa 1,5 milijardi dinara iz prethodnog rebalansa. Upravo je tekuća budžetska rezerva najviše pogođena posledicama oluja.
Vanredni parlamentarni, pokrajinski i pojedini lokalni izbori su najavljeni za 17. decembar i više puta potvrđeni od strane vladajuće stranke. Predsednik Srbije i bivši predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da su ovi izbori "najvažniji do sada", da se "neće sklanjati u stranu i da neće biti neutralan".
 
Opozicione političke partije i pokreti danima pregovaraju o mogućoj zajedničkoj listi na kojoj bi bili, a u cilju ostvarenja što boljeg rezultata. Politički napadi na pojedine predstavnike opozicije već se odvijaju i to, kako je i 021.rs izveštavao, kako u javnim istupima, tako i putem uvredljivih letaka.
 
Naprednjaci su čak spremni da "iz naftalina" izvuku nekadašnjeg predsednika Srbije i lidera SNS Tomislava Nikolića.
 
Kad je reč o Novom Sadu, vanredni lokalni izbori se ipak očekuju naredne godine.
  • Gangula

    28.10.2023 16:20
    Ćatin petlić načelnik iz uprave za zaj.poslove pokrajinskih organa sa BK-Fabus kupljenim fakultetom žari i pali sa službenim autom…Uvodjenje GPS u svako auto bi bila više milionska ušteda….
  • Vasilije

    25.10.2023 09:18
    Muka je to?
    Vozaci, kultura, EU, jagnjetina, prozori - svi su krivi sto nemamo opoziciju i sto Igora mogu da pomere samo ovi njegovi. I pomerice ga . . ."njegovi" saborci mediokriteti - poslusnici i poverenici. Nadam se da ce Vucic biti malo pametniji.
  • Добро

    24.10.2023 17:40
    Приучени
    Треба проучене платити јадни се истрошити за куповину диплома.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti