Iz Ohaja moji, al' ne znamo koji: Novi Sad postaje pobratim sa Klivlendom, saradnja sa Busanom

Gradska vlast predložila je da se uspostavi saradnja Novog Sada sa gradom Busanom u Južnoj Koreji i pobratimstvo sa Klivlendom u Ohaju, Sjedinjenim Američkim Državama.
Iz Ohaja moji, al' ne znamo koji: Novi Sad postaje pobratim sa Klivlendom, saradnja sa Busanom
Foto: 021.rs
Do sada nije bilo najava da bi do saradnje i pobratimstva moglo da dođe, a iznenađuje i što se ove tačke dodaju na dnevni red naknadno.
 
U predlogu odluka koje će se naći pred odbornicima nema ni objašnjenja o tome kako je nastala ova ideja, niti ko je inicijator uspostavljanja saradnje sa Busanom, odnosno pobratimstva sa Klivlendom.
Ono što se može pročitati su skoro istovetni birokratski tekstovi. Uvidom u predloženi akt 021.rs se uverio da je razlika u tekstovima obe odluke ta što se kod Busana navodi da se uspostavlja saradnje, a kod Klivlenda pobratimstvo, odnosno sestrinstvo kako se to zvanično naziva u SAD.
 
Kako se vidi iz dokumenta, razlika je i u tome u kojim segmentima se uspostavlja saradnja.
Sa Busanom, koji ima oko 3,3 miliona stanovnika, Novi Sad treba da uspostavi saradnju u oblasti privrede, sporta, nauke, obrazovanja, festivala, kroz organizovanje zajedničkih projekata, putem međuljudske razmene i uvođenjem veštačke inteligencije.
 
Kada je u pitanju Klivlend, koji ima oko 370.000 stanovnika, vojvođanska prestonica bi saradnju uspostavila kroz razmenu ideja i informacija u oblasti bankarstva, turizma, osiguranja, bezbednosti i zaštite ljudskih prava, kao i očuvanja mira i socijalnih prava oba grada.
 
Na zvaničnom sajtu Busana nismo pronašli tragove inicijative za uspostavljanje saradnje. Ono što je poznato jeste da je premijerka Srbije Ane Brnabić letos posetila ovaj grad, te postoji mogućnost da je tada došlo do ideje o saradnji.
Na sajtu Gradske vlasti Klivlenda se vidi da je odluka doneta 23. maja na osnovu inicijative gradonačelnika tog grada od 15. maja, ali ni tamo nema objašnjenja o poreklu te inicijative. U obrazloženju predloga da Novi Sad postane sestrinski grad Klivlendu se samo opisuje vojvođanska prestonica kao drugi po veličini grad u Srbiji koji je univerzitetski, privredni i kulturni centar. Takođe se navodi da Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije imaju saradnju.
 
Kako je Klivlend poznat i kao jedno od mesta u SAD koje ima veću srpsku zajednicu, postoji mogućnost da je zbog toga pokrenuta inicijativa za uspostavljanje veze sa Novim Sadom.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • 696

    02.11.2023 17:12
    Još malo ničega
    E, ako nam ova bratimljenja ne pomognu, onda ništa...
  • Milorad

    02.11.2023 15:23
    imate šansu da im kažete NE
    e onda se pokažite na tim prokletim izborima
  • Voja

    02.11.2023 09:18
    Bratija
    Potpuno je nepotrebno praviti farsu sa gradovima, ali barem nisu gradovi azijskih despotija.Ovim se jasno vidi kurs na kome je Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti